Senat hääletas tulemusega 63-37 selle poolt, et minnakse edasi parteideülese Saudi Araabia vastase resolutsiooniga. Lisaks kõigile demokraatidele hääletas poolt ka 14 vabariiklast. Enne seda ei õnnestunud välisminister Mike Pompeol ja kaitseminister James Mattisel senaatoreid veenda, vahendab Politico.

Pompeo ja Mattis esinesid salastatud briifingul kõigi senaatorite ees, kuid ebaõnnestunult. Senaatorid tahavad, et Trumpi administratsioon hakkaks Saudi Araabiasse karmimalt suhtuma pärast ajakirjanik Jamal Khashoggi mõrva Saudi Araabia konsulaadis Istanbulis, mida seostatakse Saudi Araabia juhtkonnaga kõige kõrgemal tasemel.

„Ma leidsin, et nende tänane briifing oli puudulik. Ma leidsin, et sisuliselt ei tee me neid asju, mida peaksime tegema, et tasakaalustada asjakohaselt oma suhted Saudi Araabiaga Ameerika huvidega ja meie Ameerika väärtustega,” ütles senati väliskomitee esimees, vabariiklane Bob Corker oma kõnes.

Senatis peab toimuma uus hääletus, mida on oodata järgmisel nädalal, et avada ametlik debatt USA poliitika üle Saudi Araabia suhtes. Siiski oli juba kolmapäevase hääletuse tulemus löök Valgele Majale, mis Saudi Araabiat kaitseb.

Valge Maja tegi avalduse, milles hoiatati võimaliku Trumpi veto eest, kui resolutsioon peaks vastu võetama, ja öeldi, et see kahjustaks kahepoolseid suhteid regioonis ja mõjuks negatiivselt USA võimele hoida ära vägivaldsete äärmusorganisatsioonide levik.

Mattis ütles senaatoritele, et Ameerika toetuse äravõtmine Saudi Araabia juhitud jõududelt oleks ekslik enne lubavaid esialgseid läbirääkimisi. Pompeo ütles ajakirjanikele, et resolutsiooni vastuvõtmine õõnestaks arutelusid.