Inimesi oli meeleavaldusele tulnud paarkümmend. Nad kandsid kaitsemaske, millele oli kirjutatud "Iga loo$ ei võida" ja "Mets aitab hingata", samuti oli näha õhupalli, millel seisis "T$€££u£oo$".

"Performance’iga juhime tähelepanu, et kavandatav Est-Fori tselluloositehas tänapäeva Eestisse ei sobi. Mistahes Eesti paigas toob tselluloositehase töö endaga kindlasti kaasa olulise reostuskoormuse jõgedele, järvedele ja merele. Lisaks ka väga selge raiesurve suurenemise metsadele ning keskkonnasaaste," ütles algatusrühma liige Toomas Trapido.

"Praegu tehase jaoks planeeritavates asukohtades on veekogude seisund kesine või halb. Lisanduva reostusega kaugeneme me endale võetud ja Euroopale lubatud eesmärgist muuta Eesti veekogude seisund heaks. Oleme juba korduvalt näinud, kuidas valminud tehas hakkab elama oma elu. Lisaks toorainevajadusele hakatakse rääkima vajadusest soodsama hinnaga elektri, vähendatud keskkonnatasude jms järele,“ selgitas Trapido.

"Tselluloositehase rajamiseks on valitsus algatanud eriplaneeringu. Eriplaneeringud on ette nähtud suure ühiskondliku huviga objektide nagu näiteks julgeolekuga seotud rajatiste jaoks. Tegemist on pretsedenditu otsusega, sest mitte ühegi teise eraettevõtte huvides valitsus eriplaneeringut kunagi varem algatanud ei ole," sõnas Trapido.

"Est-Fori tselluloositehase rajamise kaitseks on püütud esile tuua võimalikku positiivset mõju Eesti majandusele, metsaomanikele, kohalikule omavalitsusele. Aga puiduturg pole kohalik, vaid globaalne," märkis Trapido.

Nestorile anti üle ligi 10 000 allkirja

Täna kell 14 toimus ka kohtumine Tartu apelli töörühma ja riigikogu esimehe Eiki Nestori vahel ning anti üle ligi 10 000 allkirja, mis on antud pöördumisele valitsuse, riigikogu, õiguskantsleri ja Eestimaa erakondade poole. Pöördumises juhitakse tähelepanu heale valitsemistavale ja nõutakse tselluloositehase eriplaneeringu lõpetamist.

Tartu apelli töörühma kuuluvad Tartu Ülikooli ja Eesti Maaülikooli teadlased ning linnakodanikud. Tartu apell 2 ehk nn kevadapell on pöördumine Eesti Vabariigi Valitsuse, Riigikogu, õiguskantsleri ja Eestimaa erakondade poole. Apell avalikustati 18. mail ning allkirju anti 30. septembrini 2018. Apellis esitatud nõudmisele riigi eriplaneering tselluloositehase rajamiseks lõpetada on avalikult oma heakskiidu andnud Vabaerakond, Isamaa, Eesti Sotsiaaldemokraatlik Erakond, Eesti Konservatiivne Rahvaerakond ja Eestimaa Rohelised.

Valitsuskabinet algatas eriplaneeringu lõpetamise 21. juunil 2018. Vastava korralduse eelnõu läks kooskõlastusringile 13. septembril ja valitsus on korralduse eelnõule arvamuste esitamise tähtaega pikendanud 3. novembrini.