„Praegu võib Ukraina kutsuda NATO õppused Aasovi merele, aga sinna ei tohi minna, sest meie kokkulepe Ukrainaga nõuab vastastikust nõusolekut sõjalaevade liikumiseks Aasovi merele,” ütles Lavrov intervjuus RT France’ile, Paris Matchile ja Le Figarole, vahendab Interfax.

„Aga nad tahavad seda ja neile antakse selles aktiivselt järele,” märkis Lavrov.

Lavrovi sõnul on NATO tegevusel Venemaa piiridel provokatsiooniline iseloom. „Relvastuse koondamine meie piiridele, häälestatus transpordiinfrastruktuuri moderniseerimisele Euroopas selleks, et Ameerika raskerelvastusel ja ilmselt teiste NATO riikide relvastusel oleks kergem jõuda meie piiridele, avalikult provokatsioonilised õppused, mitte meie ja Hiina omad keset Siberit, vaid Ukrainas, Gruusias ja Mustal merel,” loetles Lavrov.

Lavrov lisas, et USA diviisi alaline paigutamine Poolasse oleks Vene-NATO alusakti otsene rikkumine, ja Venemaa jälgib selliseid protsesse, sest see puudutab tema julgeolekut.

„Kõik õppused, mida NATO praegu läbi viib Baltimaades, Poolas, Rumeenias, teistes riikides, Saksamaa, Kanada, Inglismaa ja minu arvates ka Prantsusmaa kontingentide paigutamine Baltimaadesse, Poolasse, meie Poola kolleegide idee kutsuda oma territooriumile Ameerika diviis, mis rikub otseselt Vene-NATO alusakti, mis keelab oluliste sõjaliste jõudude paigutamise alaliselt NATO Ida- ja Kesk-Euroopa liikmesriikide territooriumidele, on kõik väga huvitavad protsessid,” ütles Lavrov.