„Me tegime koos projekti KAV-i kohta. Üleeile õhtul võtsid nad viimast korda ühendust. Tõsi, väga raske on rääkida, need on minu sõbrad,” ütles BBC venekeelsele teenistusele Mihhail Hodorkovski projekti Tsentr Upravlenija Rassledovanijami (TsUR) peatoimetaja Andrei Konjahhin.

Džemali naine Irina Gordijenko tundis oma mehe ära fotodelt, rääkis ta väljaandele The Bell. Naisega võttis ühendust Venemaa välisministeeriumi ametlik esindaja Maria Zahharova.

Zahharova teatas, et tuvastamisprotsess kestab tänaseni, ja lubas surnukeha võimalikult kiiresti kodumaale tuua, rääkis Gordijenko.

Džemali surma kinnitas BBC-le varem tema sõber Maksim Ševtšenko. „Eelmisel nädalal me kohtusime Orhaniga, ta rääkis plaanidest sõita sellesse neetud Kesk-Aafrika Vabariiki. Aga ma ei teadnud täpselt, kas ta sõitis sinna või mitte. Ta on inimene, kes hirmu ei tunne, seetõttu sai ta sinna sõita,” ütles Ševtšenko.

Esimesena teatas Vene ajakirjanike hukkumisest agentuur AFP oma allikatele viidates. Surnukehad leiti teelt 23 kilomeetri kaugusel Sibut’ linnast. Allikate teatel tapsid ajakirjanikud tundmatud relvastatud mehed.

Autot, kus ajakirjanikud viibisid, oli tulistatud tagantpoolt automaatidest, rääkis juht, kellel õnnestus ellu jääda. Kolm reisijat surid kohapeal.

„Esialgsetel andmetel pandi mõrv toime röövimise eesmärgil,” ütles Kesk-Aafrika Vabariigi politsei allikas Interfaxile.

Džemal oli 51-aastane. Ta on töötanud ajalehtedes Vetšernjaja Moskva, Nezavissimaja Gazeta, Novaja Gazeta ja mujal. Sõjakorrespondendina on ta käinud Põhja-Kaukaasias, Lõuna-Osseetias, Afganistanis, Iraagis ja Süürias. 2011. aastal Liibüas sai ta haavata.

Režissöör ja dokumentalist Rastorgujev oli 47-aastane. Koos ajakirjanik Aleksei Pivovarovi ja dokumentalist Pavel Kostomaroviga lõi Rastorgujev 2012. aastal projekti Srok – filmi protestidest Venemaal aastatel 2011-2012 ja nende juhtidest.

Operaator Radtšenko oli meedia andmetel 33-aastane. Oma Facebooki konto järgi on ta töötanud fotograafi ja operaatorina. Viimane töökoht oli Abhaasia agentuur Anna News.

Sellest, et Kesk-Aafrika Vabariigis viibivad Vene palgasõdurid kirjutas selle aasta aprillis Prantsuse ajaleht Le Monde.

2017. aasta oktoobris toimus kohtumine Sotšis Kesk-Aafrika Vabariigi presidendi Faustin Archange Touadera ja Venemaa välisministri Sergei Lavrovi vahel. Pärast seda pöördus Moskva ÜRO poole palvega tühistada Kesk-Aafrika Vabariigi relvaembargo.

2018. aasta märtsis teatas Venemaa välisministeerium, et Vene pool võttis vastuseks Kesk-Aafrika Vabariigi presidendi palvele vastu otsuse osutada riigile tasuta sõjalis-tehnilist abi.

Tänavu talvel saadeti Venemaalt Kesk-Aafrika Vabariiki partii relvi ja laskemoona. Samuti saadeti sinna kohalike sõjaväelaste väljaõpetamiseks viis Vene sõjaväelast ja 170 tsiviilinstruktorit, teatas Venemaa välisministeerium.

Väljaande The Bell allikas kinnitas juuni algul, et Kesk-Aafrika Vabariigi relvajõude õpetavad välja sõjalise eraettevõtte Wagner töötajad.