Tööd puudutavad peamiselt Vabadussõja võidusamba ülemist ehk ristiosas, kus vahetatakse välja osad põhipinda katvad mattklaasiga lamineeritud klaasdetailid, ütles RKAS-i pressiesindaja Mariliis Sepper Delfile. Samba vertikaalses ja horisontaalses osas vahetatakse välja poltide katted.

"Riigi Kinnisvara ei ole varem võidusammast ennast remontinud, oleme küll vahetanud lõhutud klaaspaneele ning seda viimati 2015. aastal. Kui muude lõhutud detailide vahetamine välja jätta, on territooriumil tehtud töid nagu nõlva rekonstrueerimine ning valgustustööd," ütles Sepper.

Lisaks sambale endale on remondis ka selle juurde viiv peatrepp. Renoveerimistööde käigus kinnitatakse peatrepi astmeplaadid, mis on lahti tulnud ning rekonstrueeritakse peatrepi astmete alune valgustuspaigaldis.

Peatreppi renoveerimistööd lõpevad hiljemalt 24. septembril. Samba klaasdetailide paigaldamine algab sügisel ning tööd lõpevad hiljemalt 31. oktoobril

Vabadussõja võidusamba peatrepi renoveerimise tööde maksumus on hinnanguliselt 95 000 ja samba uute klaasdetailide paigaldamise tööde maksumus umbes 190 000 eurot. Summadele lisandub käibemaks.

Vabadussõja võidusammas avati planeeritust aasta võrra hiljem ehk aasta 2008 asemel 2009. Sellest ajast alates on vahetatud välja samba valgustus ja ventilatsioon, mitmed klaasiga lamineeritud plastist sambapaneelid ja ka sillutiseplaadid.

Samba projekteeris ja ehitas Tšehhi klaasivabrik Sans Souci. Samba maksumus kujunes selle algsest lepingulisest maksumusest 2,5 korda suuremaks, ulatudes 8,5 miljoni euroni.