29 lehekülge pikk süüdistus on seni detailseim USA valitsuse süüdistus venelaste aadressil, kirjeldades operatsioone, mille eesmärgiks oli külvata kaost nädalatel enne valimispäeva, vahendab ajaleht The New York Times.

Justiitsministeeriumi teatel tegeles venelaste kõrgem sõjaväeluure jõulise ja keeruka operatsiooniga, üritades häkkida Hillary Clintoni presidendikampaania töötajate ja vabatahtlike e-posti kontodesse, tegeledes rahapesuga ja proovides rünnata osariikide valimiskomisjone.

Asejustiitsminister Rod Rosenstein sõnul kasutati rünnakutes õngitsuskirju ja pahavara, pääsemaks ligi tuhandetele privaatsetele dokumentidele, millega šaboteerida president Donald Trumpi rivaali Hillary Clintoni kampaaniat.

Tema jutu kohaselt jälgisid venelased „varjatult arvuteid siirdasid neisse sadu faile, mis sisaldasid pahavaraga nakatunud arvutikoode ning varastasid e-kirju ja muid dokumente“.

USA eriprokurör Robert Mueller, kes uurib ka presidenti ja tema valimiskampaania seost venelastega, tuli süüdistusega välja kõigest päevi enne Trumpi ja president Vladimir Putini kohtumist, tekitades küsimusi võimaliku teadliku ajastamise kohta.

Trumpi pressiesindaja Sarah Huckabee Sanders ütles reede õhtul pressikonverentsil, et riigipeade kohtumine on „jõus“ ja süüdistuste esitamine selle toimumist kuidagi ei mõjuta.

Venelased ise eitavad süüdistusi.