Aju. Selgita lihtsate sõnadega, milleks inimesel aju vaja on (saame ennast liigutada, mängida, õppida jne). Selgita, et lapse aju kasvab ja areneb ning seda peab hoidma. Vaadake koos raamatuid ja pildimaterjali inimese keha kohta.

Räägi alkoholi mõjust ajule lihtsalt ja korduvalt. Võid öelda, et kui laps joob alkoholi, ei saa tema aju areneda ja tulevikus ei pruugi tal olla võimalik teha kõike, mida ta soovib. Tänaval purjus inimest nähes saad samuti selgitada, et alkohol ei lase selle inimese ajul tööd teha ja sellepärast ta räägib ebaselgelt, tuigub jne.

Tee lapsega kokkulepe, et ta ei proovi alkoholi enne, kui on saanud vähemalt 18aastaseks ja otsustab ise oma tervise üle. Korda seda aeg-ajalt üle.

Ära anna lapsele kodus alkoholi proovida. On müüt, et see toimib. Hoolimata sinu manitsustest järeldab laps, et alkoholi joomine väljaspool kodugi on lubatud.

Lastešampus võiks jääda poodi ja ka klaase pole vaja lastega kokku lüüa. Nii annad lapsele sõnumi, et lõbus on ka ilma joomata.

Ole eeskujuks. Ära ole lapse juuresolekul purjus või “haige peaga”. Kui laste nähes ikkagi jood, ära tee alkoholist “peo staari”, ära uhkelda täis peaga tehtud tegudega ega ülista joomist mingil muul moel.

Kui laps küsib, miks sina jood ja tema ei tohi, selgita, et sinu aju enam ei kasva. Tema oma aga kasvab ja alkoholsegab arengut.

Õpeta last “ei” ütlema ja enda soovidele kindlaks jääma.

Kui laps ei pea kokkuleppest kinni ja ikkagi proovib alkoholi, kuula ta ära, väljenda selgelt oma pettumust ja selgita veel kord, miks sa ei luba lapsel juua. Tea, et karistused ei toimi, vaid panevad lapse salatsema ja valetama.

Jaga
Kommentaarid