Otsus järgneb rahvusvahelise uurimismeeskonna (JIT) eile teatavaks tehtud järeldustele, mille järgi oli õhutõrjekompleks Buk, mille raketiga reisilennuk alla tulistati, pärit Kurskis baseeruvast Vene 53. brigaadist, vahendab NOS.

Hollandi valitsus on nüüd veendunud, et Venemaa on Buki kasutamise eest vastutav. Holland ja Austraalia leiavad seetõttu nüüd, et Venemaa tuleks ametlikult vastutusele võtta ning kaks riiki astuvad selleks koos õiguslikke samme. „Nüüd on ümberlükkamatult tõestatud, et on olemas otsene seos Buki raketi ja Vene armee vahel,” ütles Hollandi välisminister Stef Blok.

Holland ja Austraalia annavad endale aru, et riigi vastutusele võtmine on keeruline juriidiline protsess. Bloki sõnul on see väga drastiline samm, mida ei astuta kergekäeliselt. „Me oleme oma asjas kindlad,” kinnitas Blok. Otsus tähendab, et Holland ja Austraalia nõuavad Venemaalt erinevas vormis hüvitist. Bloki sõnul peab Venemaa ohvrite lähedastele asjakohast kompensatsiooni maksma. Selle suuruse üle ei tahtnud ta spekuleerida.

Holland ja Austraalia on palunud Venemaalt võimalust arutada lahendust, mis on tohutute kannatuste ja tekitatud kahju suhtes õiglane. Järgmine samm võib olla rahvusvahelise kohtuniku või organisatsiooni poole pöördumine.

Blok rõhutas, et Venemaa vastutusele võtmine seisab eraldi kriminaaljuurdlusest ja võimalikust süüdlaste üle kohtumõistmisest. JIT juurdlus jätkub. Blok nõuab, et Venemaa võtaks vastutuse ja teeks täielikku koostööd tõe ja õigluse jaluleseadmiseks ohvrite jaoks.

Hollandi peaminister Mark Rutte ja välisminister Blok katkestasid oma välisvisiidid, et arutada JIT järeldusi täna valitsuskabinetis.

Blok informeeris täna hommikul otsusest ka oma Vene kolleegi Sergei Lavrovi, kes Bloki sõnul taas Venemaa igasugust osalust eitas.

Küsimusele, miks teevad koostööd just Holland ja Austraalia, vastas Blok, et neil oli katastroofis kõige rohkem ohvreid.

Blok palub otsusele esmaspäeval teiste Euroopa riikide toetust ning Holland viib selle järgmisel nädalal ka ÜRO julgeolekunõukogu päevakorda.