Tunnustatud botaanik ja ökoloog Goodall suri täna Baseli Life Circle’i kliinikus pärast tapva aine manustamist arstide järelevalve all, vahendab CNN.

Exit Internationali teatel lahkus Goodall Ludwig van Beethoveni „Oodi rõõmule” saatel.

12 lapse vanaisa kogus avalikkuselt üle 20 000 dollari annetusi, et oma reisi Austraaliast Perthist Euroopasse rahastada.

Teisipäeval ütles Goodall CNN-ile, et tema elu lakkas olemast nauditav viis kuni kümme aastat tagasi, osaliselt kahanenud mobiilsuse ja nägemise nõrgenemise tõttu.

„Minu elu on olnud väljas, aga ma ei saa praegu välja minna,” ütles Goodall, kes vajas liikumiseks ratastooli. „Ma tahaksin taas võssa kõndida ja näha, mis on minu ümber. Ma võiksin endiselt nautida linnulaulu, aga minu nägemise puudumine segaks seda tõsiselt.”

Goodall ütles CNN-ile, et oleks eelistanud surra siis, kui kaotas 1998. aastal oma juhiloa, ning lisas, et sõltumatuse kaotamine 94-aastasena oli tema elus tähtis hetk.

„Minu eas ärkan ma hommikul üles. Ma söön hommikusööki. Ja siis ma lihtsalt istun kuni lõunani. Siis ma söön veidi lõunat ja lihtsalt istun. Mis kasu sellest on?” küsis Goodall.

Eutanaasia on Austraalias ebaseaduslik, kuigi Victoria osariik plaanib lubada seda alates 2019. aasta keskpaigast. Goodalli koduosariik Lääne-Austraalia vaidleb praegu eutanaasia lubamise üle.

„Ma ootan seda pikisilmi,” ütles Goodall oma peatse surma kohta. „Ma olen rõõmus, et seda eelnevat perioodi on kasutatud minu intervjueerimiseks ja ma olen toonud eutanaasia ideid rambivalgusse. Mida ma tahaksin, on see, et teised riigid järgiksid Šveitsi eeskuju ja teeksid need asutused kättesaadavaks kõigile klientidele, kui nad vastavad nõuetele, ja nõuded ei ole mitte ainult iga, vaid vaimsed võimed.”

Goodall ütles varem sel nädalal, et ei karda surma, vaid tervitab seda, kui see tuleb.

„Suremise protsess võib olla üsna ebameeldiv, aga see ei pea seda olema,” ütles Goodall. „Ja ma loodan, et see ei ole seda minu jaoks.”