Otsuse eelnõu järgi otsustab EELK kirikukogu toetada Eesti Vabariigi põhiseaduse täiendamist sättega, mis sõnastab abielu ainult ühe mehe ja ühe naise vahelise liiduna.

Otsuse seletuskirjas on välja toodud, et praegusel ajal on perekond rünnaku all: üheltpoolt ohustab seda vääritimõistetud vabaduse kuritarvitamine, teisalt soovitakse avalikult sõlmitud abielu defineerida ümber, nii et see tähistaks ka muid liite peale ühe mehe ja ühe naise vahelise ühenduse.

EELK peapiiskop Urmas Viilma ütles ERR-ile, et tegemist on toetusavaldusega, kuid ise kirik riigikogule ettepanekut põhiseadust muuta ei tee.

"Kui keegi peaks seda tegema, siis me lihtsalt oleme oma meelsuse väljendanud, kirik on seisukoha välja öelnud," selgitas ta.

EELK Rakvere Kolmainu koguduse vaimulik Tauno Toompuu, kes on varem öelnud, et ei näe kooseluseaduses probleemi, sest kristluse põhisõnum on armastus ja homoseksuaalid on samamoodi osa ühiskonnast, sõnas, et peab eelnõu problemaatiliseks.

Kui Viilma mullu advendikõnes oma ideega välja tuli, kinnitasid parlamendiparteidest ainult Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Helir-Valdor Seeder ja EKRE esimees Mart Helme, et toetavad ettepanekut määratleda põhiseaduses abielu ühe naise ja ühe mehe liiduna.

Seeder ütles reedel ERR-ile, et erakonna seisukoht selles küsimuses on endine, aga kui palju kiriku avaldus poliitikat mõjutab, on raske öelda.