Lõigu algus videos 33.57.

„1994, Euroopa Liidu seminar Hamburgis. Raekoja suur pidulik saal. Euroopa Liidu ametnikud, Vene diplomaadid, Peterburi delegatsioon ja hiljuti Euroopa Liidu liikmeks saanud endiste sotsialistlike riikide esindajad,” juhatab Kondrašov lõigu sisse. Tegelikult said kümme Kesk- ja Ida-Euroopa riiki Euroopa Liidu liikmeks alles 2004. aastal.

„Käisin delegatsiooni koosseisus, praktiliselt juhtisin Peterburi delegatsiooni Hamburgis, olin Peterburi linnapea asetäitja, aga Peterburi ja Hamburg on sõpruslinnad,” selgitab Putin.

Jätkab Kondrašov, kes räägib, et kõnepulti läks Eesti president Lennart Meri, kes oli nii Peterburi tollasele linnapeale Anatoli Sobtšakile kui ka Putinile hästi tuttav.

„„Nooreurooplaste” tavapärasel moel täitis ta oma kõne kõigi ajalooliste hirmudega Venemaa ees, mida kultiveeritakse Baltimaades. Kui järjekordselt kõlas „Vene okupatsioon”, tõusis Vladimir Putin püsti ja suundus demonstratiivselt väljapääsu poole. Tema samme parketil saatis 12 meetri jooksul kõmisev kaja,” jutustab Kondrašov.

Järgmisena saab sõna Wolfgang Rosenbauer, Philips Medical Systemsi Ida-Euroopa asepresident 1990. aastatel: „Kõigis ajalehtes kirjutati: Putin tõuseb ja lahkub raskelt astudes saalist. Sel ajal oli olukord teine. Venemaa tahtis avaneda, Venemaa oli juba käe välja sirutanud ja siin on Eesti presidendi selline reaktsioon, mis oli täiesti kohatu.”

„Ta oli peakülaline ja lubas endale minu arvates täiesti vastuvõetamatut väljendit meie maa aadressil. Seetõttu ma, olles teda mõne aja kuulanud, otsustasin, et mulle piisab, ja lahkusin,” kommenteerib Putin.

Punkti pani vali löök, pärast mida valitses saalis vaikus. Putini sõnul ei arvestanud ta ukse raskusega ja see läks tal veidi käest ära. Venemaa välisministeerium aga hindas seda tegu.

„No ma ei paugutanud seal spetsiaalselt uksi. Seal on uksed kaks korda suuremad kui siin Kremlis ja veel rauast või midagi sellist. Lükkasin ja paugutasin,” ütleb Putin õlgu kehitades.

Sõna saab ka Putini vana sõber, Saksamaa endine liidukantsler Gerhard Schröder, kellel on praegu mitu tulusat ametit gaasitorufirmas Nord Stream.

Schröder: „Venemaa tundis agressiooni ja siis ta tõusis ja paugutas uksi. Seda võib mõista. Kui tunned end solvatuna, võid endast välja minna. Üldiselt ei ole see temale omane.”

„Kui inimene endast välja läheb, näitab ta üles nõrkust. Minu positsioonis inimesel ei ole õigust nõrkust üles näidata,” teatab Putin.