Lõuna ringkonnaprokuratuuri süüdistuse kohaselt lubas mees möödunud aasta 9. oktoobril Viljandi maakonnas Kolga-Jaani vallas oma 12-aastase poja juhtima registreerimata traktorit. Poeg kaotas traktori juhitavuse üle kontrolli ja sõitis sellega kraavi. Õnnetuse tagajärjel paiskus poiss traktorist välja ja hukkus sündmuskohal. Lubades liikluses keelatud traktorit juhtima oma lapseealise poja, põhjustas süüdistatav ettevaatamatusest oma poja surma.

Samuti süüdistati teda selles, et ta hoidis alates 2015. aasta sügisest oma elukohas Viljandi vallas üheraudset sileraudset püssi ja 34 sileraudse püssi padrunit, omamata selleks vajalikku relvaluba.

Lisaks juhtis süüdistatav käesoleva aasta 16. septembril Viljandi-Rõngu maanteel mootorsõidukit Audi, omamata vastava kategooria juhtimisõigust. Kuna möödunud aasta 25. mail on Tartu maakohus süüdistatavat sama teo eest juba karistanud, pani ta toime sõiduki süstemaatilise juhtimise juhtimisõiguseta.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri abiprokurör Maiken Mardimi sõnul ei tohi ka põllul või eramaal lapsi juhtimisõigust nõudvate sõidukite rooli lasta. "Suurte ja võimsate masinate juhtimine peab jääma neile, kellel on vastav kogemus ja õigus. Kuigi kõik juhtumid ei pruugi lõppeda niivõrd traagiliselt, siis sellel juhul viis see kahjuks lapse surmani," ütles Mardim Delfile.

"Kurbade tagajärgede vältimiseks tasuks lastele leida ohutum meelelahutusviis ning masinaid nõudvad maatööd tuleb ära teha ise,“ lisas prokurör.

Karistuseks 538 tundi üldkasulikku tööd

Tartu maakohus tunnistas täna 34-aastase mehe kokkuleppemenetluses süüdi surma põhjustamises ettevaatamatusest, tulirelva ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises ja sõiduki süstemaatilises juhtimises juhtimisõiguseta.

Kohus mõistis talle ühe aasta ja kolme kuu pikkuse vangistuse, mille hulka arvatakse eelvangistuses juba kantud kaks päeva. Koos talle varasema kohtuotsusega mõistetud karistuse ärakandmata osaga tuleb tal kanda ühe aasta, viie kuu ja 28 päeva pikkune vangistus, mis asendati 538 tunni üldkasuliku tööga. Üldkasuliku töö peab ta ära tegema kahe aasta jooksul arvates kohtuotsuse jõustumisest. Sel ajal peab ta täitma ka käitumiskontrolli nõudeid.

Kohus leidis, et sõlmitud kokkuleppes taotletud karistus on teo raskust ja süüdistatava tausta arvestades proportsionaalne. Menetluskuludena peab ta tasuma 972 eurot.

Tänane otsus on vaidlustatav 15 päeva jooksul.