1998. aastal valiti Ryan kongressi alamkotta. Laiemalt sai ta avalikkusele tuntuks 2012. aastal, kui vabariiklaste presidendikandidaat Mitt Romney valis Ryani oma asepresidendikandidaadiks. Avalikkuse reaktsioon oli toona mitmetahuline, kuna Ryan oli senistest asepresidendikandidaatidest märgatavalt konservatiivsem. Romney-Ryan kaotasid Barack Obamale ja Joe Bidenile, kuid Ryan jätkas kongressi liikmena.

2015. aastal lahkus USA kongressi senine vabariiklasest spiiker (esimees) John Boehner erimeelsuste tõttu parteikaaslastega ametist ja ka poliitikast. Kuigi Ryan kinnitas oktoobri alguses, et uuele ametikohale ei kandideeri, jõudis ta paari nädala jooksul ümber mõelda. 29. oktoobril valiti ta 54. spiikriks. 45aastasena valitud Ryan oli ligi 150 aasta kõige noorem kongressi spiiker.

Ryani läbisaamine kandidaat ja seejärel president Donald Trumpiga ei ole kunagi olnud soe. Ryan on süüdistanud Trumpi rassistlike sõnavõttude eest ning keeldus esialgu tema kandidatuuri toetamast.

Trump vastas sarnaselt, keeldudes toetamast Ryanit, kelle koha eest kongressis seisid samuti ees valimised. Lõpuks otsustasid mõlemad mehed siiski üksteist vähemalt ettevaatlikult toetada. Enne novembrikuiseid valimisi jõudsid Ryan ja Trump veel üksteist avalikult siunata, ent mõlema valimised olid teadagi edukad.

Ryan on veendunud abordivastane ning on toetanud kümneid seadusealgatusi, mis abordi tegemist piiravad. Samuti on Ryan olnud alati samasooliste abielu vastane, toetades muu hulgas (läbi kukkunud) riiklikku eelnõud, millega oleks kõik samasooliste abielud keelatud. Samas toetas Ryan erinevalt paljudest erakonnakaaslastest 2007. aastal (läbi kukkunud) eelnõud, mis oleks senisest enam piiranud tööalast diskrimineerimist seksuaalse orientatsiooni põhjal. Ryan on ka skeptiline inimtekkeliste kliimamuutuste suhtes ning on öelnud, et kahtleb teadlaste hinnangus, et süsihappegaasil on keskkonnale kahjulik mõju.

Ryan toetas vahetult Ukraina-agressiooni järel sanktsioonide kehtestamist Venemaale ning süüdistas olukorras Obamat, kes olevat näidanud liiga vähe sõjalist võimekust.