Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Urmas Glase kinnitas täna hommikul Delfile, et prokurör taotleb Beebilõusta vahi alla võtmist.

Mõned tunnid hiljem tuli teade, et Harju maakohus rahuldas Põhja ringkonnaprokuratuuri taotluse võtta 35aastane Andrus kaheks kuuks vahi alla.

Põhja ringkonnaprokuratuuri abiprokurör Enge Selge sõnul tuli relva ähvardusel toime pandud ja inimeste turvatunnet riivavale kuriteole reageerida täie tõsidusega. Vahistamise taotlemisel soovis prokuratuur välistada uute kuritegude toimepanemist ja kriminaaluurimisest kõrvale hoidumist.

Toimepandud teo eest võib kohus tulenevalt seadusest karistada 3-15-aastase vabaduse kaotusega.

Politsei sai teate intsidendist toidupoes laupäeval kella 12.30 ajal. Helistaja sõnul ähvardati kaupluse müüjat noaga ja üritati kassast raha röövida. Politsei saabudes oli kaupluses mees, kellel oli käes nuga. Politseinikud andsid mehele korralduse nuga maha visata ning kauplusest väljuda. Mees allus korraldustele ja väljus rahumeelselt. Vahejuhtumis keegi viga ei saanud ja politseinikud pidasid kahtlustatavana kinni 35-aastase Andruse, kellel tuvastati keskmine alkoholijoove.

Kesklinna politseijaoskonna patrullpolitseinikud jõudsid sündmuskohale kahe minutiga. Nende saabudes oli kaupluses mees, kellel oli käes nuga. Politseinikud andsid mehele korralduse nuga maha visata ning kauplusest väljuda. Mees allus korraldustele ja väljus rahumeelselt. Vahejuhtumis keegi viga ei saanud ja politseinikud pidasid kahtlustatavana kinni 35-aastase varem kriminaalkorras karistatud mehe. Mehel tuvastati keskmine alkoholijoove.

Kinnipidamisel leiti mehelt sularaha. Tekitatud kahju suurus selgub, kui kaupluse töötajad viivad läbi inventuuri.

Järgmisel päeval kinnitati, et tegemist on räppar Beebilõustaga. Esialgu peeti ta kinni 48-tunniks ning eile kuulati üle. Täna võeti mees aga vahi alla. Uurimist juhib Põhja ringkonnaprokuratuur ja viib läbi Põhja prefektuur.

Varem kokku 7 aastat vanglas
Kuressaares sündinud luuletaja ja räppar Beebilõust on ka varem seadusega pahuksisse sattunud ning kokku seitse aastat vangis olnud.

2000. aastast kuni 2002. aastani kandis Beebilõust vanglakaristust korrakaitsja ründamise eest. Vanglast vabanedes naasis Beebilõust vana tuttava seltskonna juurde, Beebilõust on meedias tunnistanud, et koos käidi mitmeid kordi poodides vargil.

Mees sattus trellide taha uuesti 2003. aastal, kandes vanglakaristust eluohtliku vigastuse tekitamise eest kuni 2007. aasta novembrini. Väidetavalt algas probleem sellest, et ohver ründas teda klaaspudeliga. Beebilõust võttis selle pudeli ära ja virutas sellega ründajat. Tagajärjeks oli sügav lõike-rebimishaav, kilpnäärme ülemise arteri vigastus ja suur verekaotus.

Vanglas olles hakkas Beebilõust rohkem muusikaga tegelema ning lõi bändi Verba Ab Intra. Lisaks muusika salvestamisele lõpetas ta keskkooli kiituskirjaga.

2011. aastal ilmus nime Beebilõust all tema debüütalbum "32 Kuupi". 2015. aastal ilmus tal album "Valge Lipp", mis valiti Eesti Hip-Hop albumiks 2015. Aastal 2016 ilmus album "Must Lipp".

Lisaks märkimisväärt loomingule on viimastel aastatel avalikkuse tähelepanu saanud ka Beebilõusta liikluskäitumine. 2015. aasta 12. novembril sõitis Beebilõust rusudeks oma Audi, mida nimetas hellitusnimega Löustmobiil.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juht Urmet Tambre kommentaar:

"Praktika näitab, et paljude vägivallakuritegude puhul on oma roll alkoholijoobel. Sellegi juhtumi puhul võis mehe teole hoogu anda varasemalt kuritarvitatud alkohol. Ükskõik millise relvaga teise inimese ähvardamisele ei ole õigustust ning sellise teo eest tuleb võtta vastutus. Olen ka varem öelnud, et enamike juhtumite puhul teeme teo toimepanijad kindlaks ja koostöös prokuratuuriga jõuavad nad ka kohtu ette. Politseinikuna usun, et loodetud varaline kasu ei tohi kunagi olla ajend nii raske kuriteo toimepanemiseks.

Röövi kavandav inimene arvestab teadlikult võimalusega, et ta teeb teisele inimesele viga. Seetõttu on röövimine oma olemuselt väga raske kuritegu ja võib kannatanutele jätta füüsiliste vigastuste kõrval ka emotsionaalse trauma pikaks ajaks. Pean veel kord tänama kiire reageerimise eest kõiki inimesi, kes häirekeskusesse helistasid. Veel enam kiidan neid julgeid mehi, kes kaupluse müüjale appi läksid ning kurjategijat kinni aitasid pidada. Sellist ennastsalgavat sekkumist soovitan vaid juhul, kui end ohtu ei seata.

Selliste kuritegude avastamiseks ja ennetamiseks loodi veidi enam kui kaks aastat tagasi Põhja prefektuuri kriminaalbüroos röövimiste uurimisele spetsialiseeruv grupp. Registreeritud röövide arv on jätkuvalt langustendentsis. Möödunud aastal registreeriti Tallinnas ja Harjumaal 115 röövimist ja seda on 44 juhtumit vähem kui tunamullu. Samal ajal on röövimiste avastamisprotsent läbi aastate kõrgemail tasemel, kõikudes 65-75% vahel. Olgugi, et oht röövimise ohvriks langeda on jätkuvalt väike, on iga selline juhtum löök meie kõigi turvatundele. Röövigrupi eesmärk on selliste juhtumite professionaalne uurimine, teo toimepanijate kiire tabamine ning vastutusele võtmine".