Konservatiivide kandidaat Fillon ütles televisioonis, et naise töölevõtmise juures ei olnud midagi sobimatut ega ebaseaduslikku, vahendab BBC News.

Fillon lubas esitada selle kohta ka tõendid.

Satiiriline nädalaleht Le Canard Enchaîné kirjutas kolmapäeval, et Filloni naine Penelope Fillon teenis umbes 500 000 eurot mehe assistendina parlamendis, kuid pole mingeid tõendeid, et ta mingit tööd tegi. Veel maksti talle lehe andmetel 100 000 eurot olematu kirjastustöö eest, mida pakkus mehe miljardärist sõber.

Finantsprokuratuur alustas selle peale esialgset uurimist. Fillon ja tema naine võetakse aga ametliku uurimise alla või esitatakse neile süüdistus ainult siis, kui prokuratuur leiab, et väidetel on alust.

Fillon ütles Prantsusmaa peamisele kommertsuudistekanalile TF1, et esitab Le Canard Enchaîné peale kaebuse ning väljendas oma „tülgastust“.

Filloni sõnul on kahtlane väidete ajastus, sest need puudutavad perioodi, mis lõppes 2013. aastal.

„Vaid üks asi takistaks mul kandideerimist: kui minu au saaks kahjustada, kui mind võetaks ametliku uurimise alla,“ ütles Fillon. „Minu naine on töötanud minu heaks terve igaviku, alates sellest, kui ma 1981. aastal esimest korda valituks osutusin.“

See töö sisaldas Filloni sõnul kõnede parandamist, tähtsate külaliste vastuvõtmist ja tema esindamist koosolekutel, mis oli „tõeline, seaduslik ja täiesti läbipaistev“.

Seni on Walesis sündinud pr Filloni kujutatud koduperenaisena perekonna 12. sajandist pärit château’s Le Mans’i lähedal.

Oktoobris ütles naine ajalehele Le Bien Public: „Seni ei ole ma kunagi oma abikaasa poliitilises elus osalenud.“

Fillon on seni olnud Prantsusmaa presidendivalimiste populaarseim kandidaat. Tema peamised rivaalid on parempopulistliku Rahvusrinde juht Marine Le Pen ja sõltumatu tsentrist Emmanuel Macron.

62-aastane Fillon on oma kampaania käigus kritiseerinud raharaiskamist avalikus sektoris ning kavatseb valituks saades kaotada 500 000 ametniku töökohad.