Lühikeses sõnavõtus tunnustas Gauck Steinmeieri ja Gabrieli teeneid nende senistes ametites. „Nimi Steinmeier tähendab väsimatust edasi läbirääkimisi pidada, vahendada ja veenda,“ ütles Gauck. Gabrieli puhul rõhutas ta pühendumust töökohtade loomisele ja majanduskasvule, vahendab Die Welt.

„Te võtate välisministeeriumi üle rasketel aegadel. Põhjuseid on palju: meie ees seisab väljakutse Euroopa Liitu ja transatlantilist partnerlust kaitsta ja tulevikukindlaks muuta. Ma soovin teile selleks ülesandeks õnne ja häid kordaminekuid,“ ütles Gauck Gabrielile.

Ümberkorraldused Saksamaa liiduvalitsuses on seotud ümberkorraldustega sotsiaaldemokraatlikus parteis (SPD). Teisipäeval nimetas SPD oma liidukantslerikandidaadiks 24. septembril toimuvateks parlamendivalimisteks Euroopa Parlamendi endise presidendi Martin Schulzi. Gabriel loovutas ka erakonna juhtimise Schulzile. Steinmeier kandideerib aga 12. veebruaril valitsuskoalitsiooni kandidaadina Saksamaa liidupresidendiks. Gauck loobus teiseks ametiajaks kandideerimast.