Kuigi on võimalik, et mõned valijamehed, kes peaksid hääletama Donald Trumpi poolt, on „truudusetud“ ja hääletavad Clintoni või mõne teise kandidaadi poolt, usub enamik eksperte, et Trump saab võitmiseks vajalikud 270 häält, vahendab ABC News.

Valijamehed kogunevad pressile avatud hääletamisprotsessiks oma osariikide parlamentides.

Valijameeste kogul on 538 liiget. See number tuleneb USA kongressi esindajatekoja ja senati liikmete kokkuliidetud arvust, millele on lisatud veel kolm valijameest Columbia ringkonnast (Washingtonist).

Enamikus osariikides on valijamehed valitud parteiaktivistide hulgast, kes on üldiselt tuntud oma lojaalsuse poolest ja teenivad parteid.

ABC News on kindlaks teinud ühe valijamehe, Chris Supruni Texasest, kes peaks valima Trumpi, kuid on öelnud, et ei tee seda, viidates Venemaa häkkimisele.

Trumpil on kogutud 306 valijameest ja võitmiseks on vaja 270. Seega peaks 37 valijameest olema „truudusetud“ ning hääletama Clintoni või kellegi teise poolt, et Trump kaotaks. 30 osariigis on olemas seadused, mis nõuavad, et valijamehed hääletaksid nii, nagu lubatud. Ühtki valijameest üheski osariigis pole aga „truudusetuse“ eest karistatud ega asendatud.

Viimane kord, kui valijamees pooli vahetas, oli 1972. aastal.

Kui keegi ei saa 270 häält, mis on ülimalt ebatõenäoline, valitakse uus president kongressi esindajatekoja hääletusel.