Ratas tervitas Vabaerakonna ja EKRE kaasamist nende mõtete ja ideedega. “See, kas ühel hetkel koalitsiooniläbirääkimiste laua taha tuleb veel neljas ja viies partner — kindlasti peab see olema lähima paari päeva küsimus. Ei ole mõeldav, et need partnerid tulevad siia laua taha järgmise nädala lõpus, kui kõik on kokku lepitud,” leidis Ratas.

Keskerakonna esimehe sõnul pole täna valmidust vastata, kas koalitsiooniläbirääkimistele lisandub partnereid, ning palus aega.

Läbirääkimised majandus- ja maksuteema peatüki üle jätkuvad

Ratas kinnitas, et majandus- ja maksuteemalise peatüki juures kokkuleppeid sõlmitud ei ole.

Ratase sõnul on taristusse investeerimiseks laenu võtmine selgelt laual. "Kaalutluseks on see, et Eesti majandust viia edasi, et me suudaksime oma keskkonda Eestis turvalisemaks muuta. Kaalutlus on see, et me 20 aastat ainult ei räägiks taristute väljaehitamisest ja ei ootaks kümne või kahekümne kaubiku või reka taga näiteks Tallinna-Tartu või Tallinna-Pärnu maanteel, vaid seal oleks ka turvaline mööda sõita,” põhjendas Ratas.

Keskerakonna esimees märkis, et lõplik otsus tehakse siis, kui suudatakse majandust, ettevõtlust ja riiklikke investeeringuid puudutav läbirääkimiste peatükk sulgeda.

Samuti sõnas Ratas, et ka pangandusmaksu idee on laual, ja rõhutas, et ühtegi kokkulepet sõlmitud ei ole. “See on kõige keerulisem peatükk, see on selge, ja ma näen, et kõik partnerid pingutavad, et siin ühisosa leida.”

Ratas kinnitas, et kindlasti ei taganeta sellest, et inimesed tunneksid ennast kindlamalt, saaksid suuremat sissetulekut ning samas ka Eesti ettevõtlus läheks edasi. “Me soovime väga selgelt, et ettevõtlus tuleb seisakust välja,” rõhutas ta.

Ratas ei soovinud avaldada ka võimalikke plaane tulumaksuvaba miinimumi, tulumaksu määra ning sotsiaalmaksu määra muutmise osas. “On olemas veel makse, on käibemaks olemas — need on kõik õiged maksud, need eksisteerivad Eesti riigis.”

Keskerakonna esimees ütles kinnisvara maksu kehtestamist puudutavale küsimusele vastates, et ideid on küllaga. “Nagu ma ütlesin, et ükski idee ei ole ülearune ja meil on väga palju ideid laual. See oli ka põhjus, miks me eile kaasasime eksperdid väljastpoolt, ja me oleme väga tänulikud härra [Erkki] Raasukesele, [Toomas] Tamsarile kui [Robert] Kittile, et nad tulid oma mõtete ja ideedega. See on andnud kindlasti meile ka rohkem julgemaid ideid mõelda.”

Ratas ei välistanud automaksu kehtestamist, öeldes, et ka see idee on laual. “Sellest ei tasu praegu panna pealkirja, et tuleb automaks või ei tule automaksu. Palun mõistmist ja palun natuke aega,” sõnas Keskerakonna juht.

Keskerakond, sotsid ja IRL alustasid kõnelusi uue valitsuse loomiseks kolmapäeval pärast eelmise peaministri Taavi Rõivase umbusaldamist. Esimesena arutati välis- ja julgeolekupoliitikat ning kinnitati senise kursi jätkamist. Seejärel asuti arutama pikka ja keerulist majandustemaatikat. Tänased läbirääkimised keskenduvadki eile alguse saanud teemablokile, milleks on majandus- ja maksupoliitika ning riiklikud investeeringud.

Koalitsioonikõneluste laua taga on täna Keskerakonnast selle esimees, riigikogu liige ja asespiiker Jüri Ratas, riigikogu liige ja fraktsiooni esimees Kadri Simson ning Tallinna abilinnapea, praegu linnapea kohuseid täitev Taavi Aas; SDE-st erakonna esimees ja tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski, riigikogu liige Urve Palo ning praegune ettevõtlusminister Liisa Oviir; IRL-ist esimees ja sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna, justiitsminister Urmas Reinsalu ja rahandusminister Sven Sester.