“Viimastel päevadel on Reformierakond teinud laial rindel Keskerakonnale ettepanekuid uue valitsuse moodustamiseks. Ajendiks on olnud riigiettevõtete nõukogude küsimus, ent mõistagi on see kõigest ettekääne.

Eestseisus on töökoosolek, kus fraktsioonide vahel arutatakse riigikogu hääletusi ja valitsuse päevakorda. Arvestades kujunenud olukorda, oleks tehnilise arutelu pidamine täiesti kohatu,” selgitas Andres Anvelt ja lisas, et Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhatus koguneb täna kell 17 tekkinud poliitilist olukorda arutama," teatas Anvelt.

IRL-i fraktsiooni esimees Priit Sibul teatas mõned minutid hiljem, et ka IRL ei osale tänasel koalitsiooni eestseisuse istungil. Sibula sõnul ei ole täna vajalik koalitsiooni eestseisusel koguneda ning arutada riigikogu nädala päevakorda.

„Olukorras, kus Reformierakond on viimastel päevadel teinud juba konkreetse koalitsiooni pakkumise Keskerakonnale, on usaldus koalitsioonis saanud tugeva löögi. Seepärast oleme kokku kutsunud oma erakonna eestseisuse, et tekkinud poliitilist olukorda arutada ning ei pea vajalikuks koalitsiooni eestseisusel koguneda,“ ütles Sibul. „Tahame tekkinud olukorda arutada oma erakonna eestseisuses täna õhtul ning peale seda anname põhjalikumaid vastuseid valitsusliidu tervise ja tuleviku osas."

„Kui vaatame ajalugu, siis on Reformierakonna pikk valitsemisaeg põhinenud koalitsioonipartnerite vahetamistel ja reetmistel. Alates 2001. aastast saati on kuuel korral heidetud partnereid üle parda,“ sõnas Sibul.