Kuigi orkaan kahandati USA mandriosale lähenedes kolmanda kategooria tormiks, teatati Florida rannikul endiselt tuuleiilidest kiirusega kuni 31 meetrit sekundis ja paduvihmast, teatas USA rahvuslik orkaanikeskus Reutersi vahendusel.

Kuberner Rick Scotti sõnul oli üle 140 000 Florida majapidamise ilma elektrita.

Orkaan Matthew’s puhusid pärast Bahama saarte loodeosa ületamist orkaanikeskuse teatel äärmiselt ohtlikud tuuled kiirusega 54 meetrit sekundis. Neljapäeva õhtul ja reede hommikul tuul aga nõrgenes, mistõttu kvalifitseeriti Matthew Saffir-Simpsoni viieastmelisel skaalal kolmanda kategooria tormiks. Orkaan võib kas sisemaale pöörata või liikuda edasi mööda Florida rannikut.

Floridat on tabanud vähe nii võimsaid torme nagu Matthew ning orkaanikeskus hoiatas potentsiaalselt katastroofiliste tagajärgede eest. USA rahvusliku ilmateenistuse teatel võib torm olla Kirde-Floridat tabanutest viimase 118 aasta tugevaim.

Florida rannikul oli oodata ohtlikku tormilainet kõrgusega kuni 3,35 meetrit.

Kogenud orkaaniekspert Jeff Masters teatas oma veebilehel, et oht on eriti suur Florida keskosas Canaverali neemel, kus asub Kennedy kosmosekeskus koos oma miljardeid maksvate objektide ja tehnikaga. NASA ja USA õhujõud on teatanud, et personali ja tehnika kaitsmiseks on juba samme astutud.

Maanteed Floridas, Georgias ja Lõuna-Carolinas olid umbes ning tanklad ja poed osteti tühjaks.

Scott hoiatas, et kahjud on katastroofilised, kui Matthew otse Floridasse saabub, ning soovitas 1,5 miljonil inimesel evakueeruda.

Florida, Georgia ja Lõuna-Carolina avasid evakueerunute vastuvõtukeskused. Need kolm osariiki ja ka Põhja-Carolina kuulutasid välja eriolukorra, mis annab kuberneridele loa mobiliseerida rahvuskaart.

Neljapäeval helistas nelja osariigi kuberneridele ka USA president Barack Obama, et arutada orkaaniks valmistumist.

Orkaanipiirkonnas on tühistatud sajad lennud.