Katie Eary, Londonis elav moelooja, kes on disaininud rootsi mööbli- ja sisustuskaupade kontsernile IKEA uue Limited Edition GILTIG tootekollektsiooni ütleb: „Sinu kodu ei ole pelgalt asjade kogum, mis täiendab Sinu isikupära. Kui sa astud kellegi koju, teed sammu üle ukseläve, astud sa justkui selle inimese ajju.“ Ja lisab: „Live louder!“ (tõlk. Ela valjusti!), julge mõelda, julge katsetada, väljenda – kujunda oma siseruumi, ärata oma kujutlusvõime.

Seda saabki teha, mängides interjööris tekstiilide, lauanõude ja lambikuplite kujunduses enamasti tugeva värvivaliku ja selge kahemõõtmelise kujundiga, mis jätab eseme kolmemõõtmelise dimensiooni tagaplaanile: asi hakkab mõjuma plekina, värviaktsendina.

Mida valida akna ette?

Aknapinnas, arvestades kogu interjööri kontseptsiooni, tuleks aga eelkõige lähtuda terviku loomise põhimõttest, mida täiendada lisanduvate värvi-tekstuuriaktsentide ja –aksessuaaridega.

Hooajast ja hetketrendist sõltumata saab valida rooma kardina, külgkardina, paneelkardina, efektkardina vahel. Harvemini viini kardina, mis stilistiliselt käib kaasas klassikalise interjööriga, kuid vintage´i mõjutustega eklektilisse ruumi võib tuua mängulisust ja ersatsi. Riputussüsteeme on erinevaid, väga kõrgete aknapindade puhul kasutatakse tihtipeale elektrimootoriga varustatud siine, kardinate juhtimine toimub puldist.

Skandinaavia lihtsust ja funktsionaalsust taotlevad kliendid loobuvad sageli keerulistest kardinakompositsioonidest. Funktsionalismist inspireeritud erasektori siseruumis eelistatakse siiski looduslähedasi ja pastelseid toone, taimornamente, öko-sõbralikke ja lihtsalt hooldatavaid tekstiile. Hallide pooltoonide peen mäng jääb ajatuks, sobib nii kesklinna kaasaegsesse poissmehe lofti kui ka Kalamaja taaskasutuse, puidu- ja ökohõngulisse noorpere korterisse.

Kangas ja Nööp, Hobujaama Foorumi ärikeskuse I korrusel – Kuldse Muna kõrval asuv kangameka: kardinaspetsialistid Maret ja Jane

Aeg ja kogemus on näidanud, et parima tulemuse saavutamiseks tuleb kaasata oma ala proffe ja „tekstiilimaailma hingeelu“ tundvaid inimesi. Eelistan mulle sobiva asukoha tõttu Foorumi Kangas ja Nööbi kangapoodi. Maret ja Jane on särasilmsed entusiastid. Saabun kliendiga, kelle maitse on rafineeritud ja nõudlik, kuid juba mõne minutiga oleme projekti kontseptsioonist nii haaratud, et lappame kangakatalooge ja tõstame kangarulle, lastes kangastel täislaiuses valguse käes lehvida ja end demonstreerida. Tunniajase ajurünnaku tulemuseks joonistub välja eramu kardinate projekt, koos voodikatete, diivanipatjade ja kõigi muude tekstiilist aksessuaaride nimekirjaga.
Sobivad kangad leiame elutuppa, magamistuppa ja laste tubadesse. Täislahendus, alustades vajalike kangaste kogustest, hindadest ja lõpetades vajalike siinide, kardinapaelte ja niitidega.

Vaata lisaks kodulehelt.

Jaga
Kommentaarid