Sel nädalavahetusel Horvaatias Splitis kogunenud NATO sõjalised juhid arutasid kuni 4000 sõjaväelase kohalepaigutamist, nende sõjategevusse astumise reegleid ning käsuliini ja juhtimist, vahendab Wall Street Journal.

Pavel ütles, et lahingugrupid saabuvad erinevatel aegadel 2017. aasta esimeses pooles.

Mitmerahvuseliste jõudude paigutamine Poolasse ja Balti riikidesse Venemaa sõjalise agressiooni ärahoidmiseks kiideti heaks NATO tippkohtumisel juulis Varssavis.

Splitis arutati vägede sõjategevusse astumise reegleid, mille alusel tegutsema hakatakse. Reeglid erinevad riigiti, peegeldades erinevusi olukorras ja kokkuleppeid vastuvõtjariikidega.

Kuigi Pavel ei saanud reegleid kirjeldada, ütles ta, et neid muudetakse võrreldes nendega, mille alusel rahvusvahelised väed praegu tegutsevad, mille eesmärk on võimaldada NATO uutel jõududel rahuaegsest korraldusest kiiret üleminekut kriisiolukorda.

Osa heidutusjõus osalevatest vägedest nii panustavatest NATO riikidest kui ka vastuvõtjariikidest on olnud väljaõppel USA armee baasis Saksamaal Grafenwöhris. On pühitud tolmu külma sõja aegsetelt teadmistelt ning uuritud elektroonilise sõjapidamise tehnikaid, mida on kasutanud Venemaa toetatud jõud Ukrainas.

NATO sõjalised juhid esitavad ettepanekud uute üksuste juhtimise kohta alliansi kaitseministrite kohtumisel oktoobris, teatas Pavel.

Paveli sõnul hakatakse NATO jõude Balti riikides juhtima Poola diviisi peakorterist, mida täiendatakse rahvusvaheliste ohvitseridega. Lõplik kontroll uute jõudude üle on NATO Euroopa vägede ülemjuhatajal, USA kindralil Curtis Scaparrottil.