Juurdluse andmetel pidid kolm arvatavat Islamiriigi liiget täitma kas saadud ülesande või olema valmis edasisteks juhisteks. Teisipäeva hommikul läbi viidud operatsioonis osales Saksamaa liidukriminaalameti (BKA), liidupolitsei ja mitme liidumaa politseide enam kui 200 eriüksuslast, vahendab Der Spiegel.

Saksamaa liiduprokuratuuri teatel tegi terroriorganisatsiooni väljaspool Islamiriigi territooriumi toimuvate operatsioonide ja rünnakute eest vastutav funktsionäär süüdistatavatele ülesandeks koos Euroopasse reisida. Islamiriik varustas nad passidega ning nad said suured neljakohalised summad raha USA dollarites ning mobiiltelefonid varem installeeritud kommunikatsiooniprogrammiga.

Saksamaale saabusid süüdistatavad juurdluse andmetel 2015. aasta novembri keskel Türgi ja Kreeka kaudu. Konkreetseid ülesandeid või juhiseid pole seni veel kindlaks tehtud. Kolme mehe korterid otsiti läbi.

Liiduprokuratuuri andmetel ühines üks meestest Islamiriigiga kõige hiljem 2015. aasta septembri lõpus Raqqas ning läbis lühikese väljaõppe, mis sisaldas endas ka juhiseid relvade ja lõhkeainega ümberkäimiseks.

Ajalehe Die Welt andmetel uurib BKA kolme mehe tegevust juba mitu kuud. Vihje võimalike džihadistide kohta saadi Saksamaa põhiseaduse kaitse liiduametilt (BfV). Seetõttu moodustas BKA Berliini Treptow’ linnaosas uurimisgrupi, mis kuulas nädalate viisi telefone pealt ja jälgis kahtlusaluseid.