Rõivas ütles Delfile, et rääkis uuesti Marina Kaljurannaga, kes kinnitas, et ta ei kavatse ümber mõelda ja soovib välisministri ametist lahkuda.

Seejärel kõneles Rõivas telefonitsi president Toomas Hendrik Ilvesega, kellele lubas, et esitab nädala jooksul nii Kaljuranna lahkumise avalduse kui ka uue ministri ametissenimetamise avalduse.

"Olles saanud Marina Kaljurannalt veelkordse kinnituse soovist ametist lahkuda, edastan tema avalduse Vabariigi Presidendile niipea, kui uus välisministri kandidaat on olemas. Seadus annab selleks küll 30 päeva aega, kuid mõistes Marina soovi kiiresti ametist lahkuda, loodan uue välisministri leida nädalaga," ütles Rõivas.

"Vestlesin äsja vabariigi presidendiga ja leppisime kokku, et välissuhtluses tuleb tagada järjepidevus ning välisministri vabastamisega peab kaasnema koheselt ka uue ministri ametissenimetamine."

Päeva esimeses pooles ütles peaminister, et ei pea Marina Kaljuranna lahkumist seoses kandideerimisega vajalikuks ja soovitab tal rahulikult järele mõelda. Et aga Kaljurand siiski kinnitas, et tema homsest enam välisministrina tegutseda ei kavatse, andis president Ilves teada, et peab tekkinud segadust häirivaks.

Vastavalt seadusele on kuni presidendi otsuseni minister vabastada ja uus minister ametisse nimetada ametis senine minister. Soovi korral võib minister võtta puhkust, siis toimub asendamine vastavalt valitsuse kinnitatud korrale.