„Meile laekus neli head ja omanäolist tööd, milles leidub potentsiaali võidutiitlile,“ ütles meremuuseumi direktor Urmas Dresen.

„Kuna aga esitatud ideekavandites oli veel mõningaid puudujääke, siis otsustas žürii anda kõigile osalejatele täiendava võistlusülesande, mille tulemusel saaksime sobivaima lahenduse Paksu Margareeta ümberehitamiseks kaasaegseks terviklikuks muuseum-külastuskeskuseks.“

Žürii paneb uue ülesande kokku selle nädala jooksul. Kavandite esitamise tähtaeg on 1. august ja žürii koguneb uuesti augusti esimestel nädalatel.

Ideekonkursi võidutöö põhjal kujuneb nägemus Paksu Margareeta tulevasest ruumilahendusest ning kogu Suure Rannavärava kompleksi kuuluvate hoonete, katuseterrassi ja sisehoovi paremaks ühendamiseks ja külastajatele eksponeerimiseks.

Meremuuseum loodab ehitustöödeni jõuda lähima kahe aasta jooksul ning avada ümberehitatud Paksu Margareeta muuseum-külastuskeskus aastal 2020.

Paks Margareeta on üks osa Suure Rannavärava kaitserajatisest, mis kuulus keskaegset Tallinna ümbritsenud müüride ja tornide süsteemi. Nüüdseks pea 500 aastat vana torn pidi kaitsma linna ja sadamat, samas linnaväravana jätma võimsa mulje ka mere poolt tulijatele. Lisaks kaitsefunktsioonile on Paksu Margareeta torn täitnud hilisematel sajanditel ka lao ja vangla funktsiooni. Alates 1961. aastast on Suure Rannavärava kompleksi lugu seotud Eesti meremuuseumiga.