Kaljulaid andis Põhja-Tallinna halduskogu istungil ülevaate, kuidas linnaosa valitsusel läheb Erika tänava süstlavahetuspunktile uute ruumide leidmisega ning palus halduskogus esindatud erinevate erakondade poliitikute abi süstlavahetuspunkti vajalikkuse selgitamisel nii elanikele kui avalikkusele.

Linnaosa vanem andis teada, et linnaosal on plaan A ja plaan B ning järgmiseks tulebki teha valik kahe võimaliku aadressi vahel, millest kumbki ei asu elumajas. Mõlemal juhul tuleb süstlavahetuspunkt linna pinnale, kuna erasektor ei olnud nõus süstlavahetuspunkti tegevuseks ruume üürima.

„Plaan A on ärihoone, mille vahetus läheduses pole lasteasutusi ega suuremaid elumaju. On hea ühistranspordiühendus ning asukoht on selline, et vahetult süstlavahetuspunkti läheduses ei ole head kohta, kuhu koguneda, kus aega veeta ja avalikku korda rikkuda. Plaan B on sarnaste eelistega, kuid pisut kehvema asukohaga ühistranspordiühenduse mõttes,“ ütles Kaljulaid.

Täpsetest aadressidest linnaosa valitsus ei räägi, kuni lõplikku otsust ei ole langetatud, et mitte tekitada ülearuseid pingeid elanike seas.

Linnaosa vanem kinnitas, et linnaosa valitsus kavatseb igal juhul kinni pidada Erika tänava elanikele lubatud tähtajast. Mis tähendab, et hiljemalt 59 päeva pärast, 15. juulil Erika tänava süstlavahetuspunkt enam edasi ei tegutse. Kui plaan A ja plaan B mingil põhjusel läbi kukuvad, on linnaosa endiselt valmis süstlavahetusteenuse jätkamiseks linnaosa valitsuse ruumes.

Kaljulaid palus halduskogus esindatud erakondi hoiduda kiusatusest süstlavahetuspunkti teemal poliitilist punktivõitu püüda.

„Seda süstlavahetuspunkti on linnaosa elanikele väga vaja. Kui me sellele uusi ruume ei leia, siis sattub linnaosa tänavatele, mänguväljakutele ja haljasaladele aastas 200 000 verist süstalt. Hoiame selle üheskoos ära ja selgitame inimestele, miks seda süstlavahetuspunkti vaja on,“ ütles Kaljulaid.

Halduskogu liikmed küsisid, kas alternatiiviks Erika tänava süstlavahetuspunktile võiks olla mobiilne süstlavahetusteenus. Linnaosa vanem selgitas vastuseks, et mobiilne teenus saab olla vaid täiendavalt statsionaarse süstlavahetuspunkti tegevusele.

Põhja-Tallinna halduskogu nõudis oma 5. mail toimunud istungil, et linnaosa lõpetaks süstlavahetusteenuse Erika tänaval ja leiaks süstlavahetuspunktile uue asukoha, seoses Erika tänava elanike protestiga süstlavahetuspunkti tegevuse vastu. Kaljulaid nõustus halduskogu seisukohaga, et süstlavahetuspunkti asukoht ei ole sobiv ning lubas Erika tänava elanikele, et leiab saja päeva jooksul süstlavahetuspunktile uue ja parema asukoha.