Vene president kuulutas sel nädala välja, et loob otse talle alluva rahvuskaardi, mis on mõeldud terrorismi ja organiseeritud kuritegevusega võitlemiseks ning massirahutuste allasurumiseks. Teade tekitas paljudes kohe kahtluse, et rahvuskaardi loomise peamine põhjus võib olla Putini hirm ülestõusu ees.

Reedel avalikuks saanud videost ongi näha, kuidas rahvuskaardi üksused harjutavad Moskva äärelinnas erinevaid rahvarahutuste mahasurumise tehnikaid. Video avaldas endise naftamagnaadi ja dissidendi Mihhail Hodorkovski asutatud ühendus Avatud Venemaa ja selles on näha suurõppust, milles on simuleeritud suurlinnas aset leidev protest. Protesteerijad kannavad lippe ja skandeerivad loosungeid, samal ajal tulistab täisvarustuses rahvuskaart nende pihta veekahuritest ja püüab marssijaid ümber suunata. Avatud Venemaa andmetel filmis videomaterjali üks organisatsiooni töötaja Ljubertsõ linnas, mis asub Moskvast paarikümne kilomeetri kaugusel.

Rahvuskaardi asutamismäärus vajab veel küll duuma lõplikku kinnitust, mis tõenäoliselt ka saadakse. Rahvuskaart on pälvinud palju tähelepanu sellele antud õiguste pärast – nimelt on neil õigus inimeste pihta tuld avada, ilma hoiatuseta jõudu kasutada ja inimesi kinni pidada. Loodavat jõuorganit hakkab juhtima Viktor Zolotov, endine Putini turvaülem ja džuudopartner. See koosneks ligi 400 000 siseministeeriumi teenistujast, sel oleks ligipääs tankidele, raskerelvastusele ja isegi ründehelikopteritele ning see alluks otse Putinile.

Viimati tulid venelased suurte rahvahulkadena tänavale pärast 2011. aasta parlamendivalimisi, kui kahlustati ulatuslikku valimispettust. Uued parlamendivalimised on tulemas juba septembris. Selle paralleeli tõi Venemaa ajaleht Vedomosti esile ka oma juhtkirjas.