Päästeamet andis täna Lillepaviljonis toimunud pidulikul tseremoonial üle aumärgid elupäästjatele.

Elupäästja III klassi medaliga tunnustati teiste seas ka kahte venda - Priit Lehismetsa ja Raul Lehismetsa, kes 2015. aasta 10. augustil päästsid Pühajärve ujuma läinud mehe elu.

Elupäästjad tõdevad, et soojal augustipäeval toimunud sündmus möödus välkkiirelt. "Tagantjärele meenutades käis kõik nii kähku ja kiiresti. Ongi suhteliselt keeruline meenutada, miks ja kuidas me tegime – lihtsalt tegime seda, mis meeles oli, seal nagu mõtlemisaega on vähe," rääkis Priit.

Rauli soovitus inimestele on lihtne: "Käige esmaabikoolitustel, kui võimalus on. Isegi, kui olete käinud, siis aastas korra meelde tuletada - lihtsad asjad, aga need võivad päästa inimese elu."

Üks vend tegi kunstlikku hingamist, teine elustas

10. augusti lõuna paiku oli Pühajärve rannas ligi poolsada inimest ja lehvis roheline lipp. 56-aastane Jaak otsustas ujuma minna. Umbes 20 meetri kaugusel kaldast kaotas ta jalgealuse, tõmbas vett kopsudesse ja sattus paanikasse. Uppumisohtu sattunud meest märkas kaldalt rannavalvur Ahti Kobin, kellega Priit läks meest veest välja tooma.

Mees oli teadvuseta ja ei hinganud ning teda tuli elustama hakata. Priidule tuli appi samal ajal rannas viibinud vend Raul, kes on varasematel suvedel rannavalvurina töötanud. Koos alustasid nad kannatanu elustamist – Priit tegi kunstlikku hingamist ja Raul südamemassaaži. Pärast minutilist elustamist tuligi mees teadvusele. Rannavalvurid lasid tal pikali olla ja varjasid teda päikese eest. Kiirabi kohale jõudes tundis kannatanu end juba paremini.

Tänu Priidu ja Rauli oskuslikule ja kiirele tegutsemisele Jaak ei uppunud ega saanud ka pöördumatuid tervisekahjustusi.

Vaata galeriid päästeameti pidulikust tseremooniast!