Kölni politsei juhtkonna olulised avaldused seksuaalsete kallaletungide kohta uusaastaööl on nähtavasti valed, ilmneb operatsioonis osalenud Kölni politseinike ütlustest ajalehele Welt am Sonntag. Kölni politseipresident Wolfgang Albers ütles teisipäeval, et ei teata, kes need olid, kes möödujaid röövisid ja naisi seksuaalselt ahistasid.

Kölni politseinikud ütlesid Welt am Sonntagile, et nad kontrollisid arvukalt inimesi ja pidasid osa neist kinni. Seetõttu on nende sõnul politseile ka teada, milliste isikute gruppidega tegemist oli.

Kontrolliti umbes sadat isikut, kellest osa peeti kinni ja võeti vahi alla. Seni ei olnud aga Kölni politsei juhtkond vahistamistest midagi rääkinud. „Vaid väikese vähemuse näol oli tegemist põhja-aafriklatega, suuremas osas olid kontrollitud süürlased,“ väidavad Kölni politseinikud.

See selgus esitatud dokumentidest. Seni kahtlustati, et ahistajad olid Põhja-Aafrikast pärit noored mehed, sest need on Kölnis juba üle aasta pisikurjategijatest probleemse grupina tuntud. Paljud kontrollitud olid aga vaid mõne kuu Saksamaal olnud. „Enamik olid värskelt saabunud varjupaigataotlejad. Nad esitasid dokumendid, mis olid välja antud varjupaigataotlemispunktides,“ teatavad politseinikud. Varjupaigataotlemispunktid annavad varjupaigataotlejatele välja varjupaigataotluse koopia koos fotoga.

Veel ühes punktis räägivad operatsioonis osalenud politseinikud muud kui on ametlikult teatatud. Nimelt on ametlikult öeldud, et tegude toimepanijate peamine eesmärk oli varastamine ning seksuaalne ahistamine oli vaid kõrvaltegevus. „Tegelikkuses oli see täpselt vastupidi,“ ütlesid Kölni politseinikud Welt am Sonntagile. „Eeskätt oli see peamiselt araabia päritolu toimepanijate jaoks seksuaalkuritegevus või, kui seda nende vaatenurgast öelda, nende seksuaalne lõbu. Grupp mehi piirab naissoost ohvri sisse, surub ta enda vahele ja hakkab teda vägistama.“

Mitte ainult politseinike ütlused ei ole vastuolus politseipresident Albersi omadega, vaid ka Kölni politsei 2. jaanuarist pärit dokumendis (operatsioonijärgses raportis) esitatu.

Ka selles dokumendis on öeldud, et tegude toimepanijad olid peamiselt varjupaigataotlejad. „Läbiviidud isikutuvastamistel suutis valdav osa isikutest oma isikut ainult migratsiooni ja põgenike liiduameti registreerimistunnistusega tõendada. Isikutunnistusi reeglina ei esitatud.“

Raporti järgi pidas Kölni politsei uusaastaööl kella 22-st kuni 5-ni hommikul kinni 71 isikut. 11 inimest võeti vahi alla ja koostati 32 kuriteoprotokolli.