SDE juhatuse liige ja endine esimees Sven Mikser ütles kontrollikoja kandidaadist rääkides, et ta ei tea, kas selle vaidlusega on edasi jõutud, kuna see teema on jäetud koalitsioonierakondade juhtidele kokku leppida.

SDE peasekretär Inara Luigas ütles aga Delfile, et praegu on tõeline jõulurahu ja seda ka sellel teemal. „Jõulurahu, sellel teemal ei arutata. Nii nagu nädal-paar tagasi on olnud sotside seisukoht, nii on see praegu ka jäänud. Ei mingeid konkreetseid nimesid, sotsidele survet pole enam tehtud – nii et seis vanaviisi. Ilmselt pärast aastavahetust alustame selle teemaga uuesti,“ rääkis Luigas.

Luigase kinnitusel ei ole sotside seas koostatud nimekirja ametikohtadest, mille saamisel Juhan Partsi (IRL) kandidatuuri osas meelt muudetaks. „See on selline väike väljamõeldis. Aga me ikkagi jääme selle seisukoha juurde, et kontrollikotta me saadame parima inimese Eestist. Ja neid on. Kui hakkame seda teemat arutama pärast aastavahetust, siis kindlasti käime välja ka mõned nimed.“

Eesti esindaja Euroopa Kontrollikojas on alates 2004. aastast olnud Kersti Kaljulaid, kelle ametiaeg lõpeb järgmise aasta 6. maiga. Alates 2016. aasta 7. maist peaks kontrollikojas vahetuma üheksa Euroopa Liidu liikmesriigi esindaja: läbi saab Eesti, Läti, Leedu, Ungari, Malta, Poola, Slovakkia, Sloveenia ja Tšehhi esindaja ametiaeg. Kui riik nii otsustab, võib jätkata ka senine liige.

Kandidaadi on seni esitanud neli riiki üheksast

Rahandusminister Sven Sester on öelnud, et esimest indikatsiooni oodati liikmesriikide uute kandidaatide kohta novembri keskpaigaks. Euroopa Liidu Nõukogu sekretäriaadist öeldi Delfile, et seni on oma kandidaadi esitanud neli riiki üheksast: Tšehhi, Slovakkia, Poola ja Läti. Üks neist esitas senise kontrollikoja liikme. Esitamata on peale Eesti niisiis Leedu, Ungari, Malta ja Sloveenia kandidaat.

„Mis saab edasi on see, et Euroopa Parlament konsulteerib olemasolevate kandidaatide üle ja annab oma arvamuse [ELi komisjonile] pärast kõnelusi kandidaatidega, mis peaks toimuma 2016. aasta märtsis,“ rääkis Delfile Euroopa Liidu Nõukogu sekretäriaadi pressiesindaja. Märtsisse kavandatud kandidaatide kuulamine toimub Euroopa Parlamendi eelarvekontrolli komisjonis.

Kogu protsess kestab Euroopa Parlamendis paar kuud. Kui Euroopa Parlamendi otsus on saabunud, kinnitab kandidaadi Euroopa Liidu Nõukogu pärast parlamendiga konsulteerimist. Kontrollikoda peab otsuse ametlikult vastu võtma nimetades uued liikmed ametisse. Kõik see peaks juhtuma kõigi üheksa kandidaadiga enne 6. maid 2016.