Urmas Paeti arvates tõstab tänane Vene lennuki allatulistamise juhtum seal piirkonnas uusi pingeid, teiseks see pingestab asju NATO kontekstis, kuna Türgi on NATO liikmesriik. Kolmandaks, kui soovitakse ka tegelikult keskenduda ISILi-vastaseks tegevuseks, siis nende riikide usaldus ja koostöö on väga oluline. "Kui toimub selline õhuruumi rikkumine, mis lõpeb suisa ühe lennuki allalaskmisega piirkonna riigi poolt, et see usaldust ei suurenda," rääkis Paet Delfile.

Paeti hinnangul võib valesse õhuruumi sattumine olla piloodi või juhtimiskeskuse viga, aga see võib olla ka lihtsalt kõrvaltegevusena NATO kompamine, kuidas ta reageerib. "Vigu võib ka korduvalt teha, aga teisalt, kui vea tõenäosus on suur ja juba on vigu tehtud, siis peaks järgmisel korral oluliselt ettevaatlikum olema," leidis ta.

Endise välisministri arvates on halb, kui selles piirkonnas sellised vahejuhtumid aset leiavad. "Venemaa peab vältima, et ta ei satuks ilma Türgiga kooskõlastamata Türgi õhuruumi. Selle kaudu nõrgeneb ISILi-vastane tegevus."

Paeti sõnul on Venemaa ja Türgi suhted huvitavad, sest seal hoitakse asjad väga rangelt lahus. "Kui vaadata viimast paari aastat Vene-Türgi suhetes, siis majandus- ja kaubandussuhted õitsevad ja arenevad, samas poliitilistes ja julgeolekuasjades on tegelikult Vene ja Türgi vahel siiani olnud pingelisi asju," selgitas Paet, tuues välja erimeelsused al-Assadi võimulpüsimises osas, Türgi-Armeenia suhted ja Krimmi tatarlaste olukorra.

Paet märkis, et Vene-Türgi suhted on hea näide sellest, kuidas hoitakse mingid asjad väga rangelt lahus. "Mis on praktiliselt kasulik, nendega tegeletakse edasi, mis ei tähenda. poliitilistest ja julgeolekuasjades valitseks tohutu sõprus," sõnas Euroopa Parlamendi liige.

Türgi lennukid tulistasid Süüria piiri lähedal alla tundmatu sõjalennuki. Moskva kinnitusel oli tegemist Vene pommitajaga Su-24.

Türgi sõjaväelane ütles Reutersile, et kaks Türgi hävituslennukit F-16 tulistasid lennukit pärast hoiatust, sest see rikkus Türgi õhupiiri, vahendab BBC News.

Venemaa kaitseministeeriumi väitel oli Su-24 kogu aeg Süüria territooriumi kohal.