Kui Vene õhurünnakud 30. septembril Süürias algasid, oli seal hinnanguliselt umbes 2000 Vene sõjaväelast. Pärast seda on Vene sõjaväelaste arv umbes kahekordistunud ning kasutatavate baaside arv suurenenud, teatavad USA julgeolekuametnikud Reutersi vahendusel.

Luureandmetega kursis oleva kolme USA ametniku sõnul on venelased lahinguolukordades kaotusi kandnud, kuid täpseid numbreid ei teata.

USA-l on piirkonnas suured luureandmete kogumise võimalused. Andmeid saadakse satelliitidelt, elektroonilise pealtkuulamise kaudu ning kontaktide kaudu mõõdukate sunniitidest ja kurdidest mässulistega lahinguväljal.

Ühe USA ametniku sõnul opereerivad Vene lennukid nüüd neljast baasist, mille juures on raketiheitjad ja suure laskeulatusega suurtükipatareid.

„Neil on väljaspool tara palju inimesi,“ ütles USA ametnik.

USA Euroopa ja Euraasia asjade abiriigisekretär Victoria Nuland ütles kongressile, et Venemaa on hakanud viima maismaa lahingutehnikat, näiteks suurtükke, piirkondadesse, kus Süüria presidendi Bashar al-Assadi väed on mõõdukale opositsioonile kaotanud, sealhulgas Hama ja Homsi linnade juures.

Venelaste peamine baas asub Bassel al-Assadi rahvusvahelisel lennuväljal Latakia sadamalinna lähedal. Sealt opereerivad kõik Vene lennukid.

Kolme ülejäänud baasi, Hamat, Sharyati, ja Tiyasi kasutavad USA ametniku sõnul helikopterid. Tiyasi hakati kasutama alles sel nädalal.

Venemaal on Süürias 34 lennukit ja 16 helikopterit, teatavad USA ametnikud.

Praeguste maismaaoperatsioonide eesmärk tundub olevat Assadi haarde kindlustamine jäänukriigi üle, mis ulatub Aleppost põhjas läbi Hama ja Homsi lõunasse Damaskuse ja Liibanoni piirini.

Vaatamata Vene õhurünnakutele ei ole pealetungidega märkimisväärset edu saavutatud, teatavad USA ametnikud ja sõltumatud eksperdid. Peamine faktor näib olevat see, et valitsusväed on kaotanud märkimisväärselt tanke ja muud soomustehnikat USA-s valmistatud tankitõrjerakettide TOW tõttu, millega on mässulisi varustanud Saudi Araabia.