Pönkä toodi kohtusaali eeluurimisvanglast. Oma stiilile truuks jäädes oli ta riietatud musta. Kõigepealt arutati Pönkä taotlust kohtuistung kinniseks muuta, vahendab Ilta-Sanomat.

Kahtlustatakse, et Pönkä alustas uute kuritegude toimepanemist peaaegu kohe pärast tingimisi vanglast vabanemist eelmise aasta detsembris. Lisaks temale loetakse süüdistused ette veel kolmele mehele.

Kohtus arutatakse kaht erinevat kuriteoliini. Esimese puhul on tegemist pettuste, võltsimiste ja rahapesuga.

Teise kuriteoliini raames kahtlustatakse Pönkät inimese elu või tervise vastase raske kuriteo ettevalmistamises. Talle esitatakse süüdistus ka tulirelvakuriteos.

Süüdistaja väitel oli Pönkä eesmärk röövida keegi väga suure palgaga või rikas inimene. Mees oli selleks muu hulgas kõige paremini teenivate soomlaste kohta informatsiooni kogunud. Veel oli ta uurinud paari luksusauto registriinfot, vahendab Savon Sanomat.

Pönkä eesmärk oli omale saada ohvri raha. Süüdistaja sõnul rääkis Pönkä oma plaanist kuriteopartnerile, kes aga keeldus kaasa löömast.

Süüdistaja sõnul oli Pönkä juba hankinud relvi, näole tõmmatavaid mütse, käerauad, köit ja täiskasvanute mähkmeid.

Pönkä on süüdi mõistetud 2005. aastal Tallinnas Maakri tänaval toime pandud äripartneri mõrvas, mille järel ta ohvri tükeldas. Soomes on ta lisaks sellele süüdi mõistetud ulatuslikes valearvepettustes.

Vanglas istudes on Pönkä esitanud kohtule lugematuid kaebusi erinevate ametiisikute tegevuse kohta.