Flanagan, kes tulistas ennast politsei eest põgenedes ja suri samal päeval haiglas, kirjutab, et oli juba enne ajakirjanike mõrvamist viidud viimase piirini ja 17. juunil toimunud kirikutulistamisega sai ta kannatuste karikas täis.

Tulistaja motiiv tundub olevat sarnane just Dylann Roofi omaga, kes lasi Charlestoni kirikus maha üheksa inimest, kuna pidas seda võimalust „rassisõja“ alustamiseks. Ka Flanagan räägib oma manifestis nii-öelda rassisõjast ja väidab, et tegutses Jehoova tunnistajate palvel. Samuti räägib ta imetlusega Columbine koolitulistajast, kes tappis 1999. aastal 12 inimest, ja Virgina koolitulistajast, kes lasi 2007. aastal maha 32 inimest.


Flanagani sõnul teda ahistati, kiusati ja diskrimineeriti, kuna ta oli mustanahaline. Just selles süüdistas ta ka tapetud 24-aastast endist kolleegi Alison Parkerit.

Endine telekanali töötaja oli kogenenud ajakirjanik, kuid üritas end kogu aeg diskrimineerituna näha. Ta oli tihti väga ettearvamatu ja tegi oma kolleegide aadressil ähvardusi, mistõttu ta 2013. aastal väidetavalt ka vallandati. Töökaaslaste ähvardamise tõttu vallandati Flanagan 2000. aastal ka telekanalist WTWC ja 2011. aastal telekanalist WAFF.