Saksamaa liidukantsleri asetäitja Sigmar Gabriel ja välisminister Frank-Walter Steinmeier kutsusid pühapäeval ühises avalduses põgenikke Euroopa Liidu sees võrdsetel alustel ära jagama. Samuti tegid kaks meest ettepaneku luua „Euroopa asüülikoodeks“, mis garanteeriks asüülistaatuse kogu bloki ulatuses.

Sigmar ütles uudisteagentuurile ARD, et põgenikeküsimus on „ühine kohustus ning kõige suurem väljakutse Saksamaa jaoks alates riigi taasühendamisest“ 1990. aastal. Angela Merkeli asetäitja sõnul tuleb liikmesriikidel teha rohkem ja „radikaalselt muuta oma seisukohti“.

Prantsusmaa president Francois Hollande ja Mekrel kohtuvad täna Berliinis, et otsida lahendusi viimase poole sajandi suurimale põgenikekriisile Euroopas.

Itaalia välisminister Paolo Gentiloni hoiatas pühapäeval, et migratsioonikriis kujutab Euroopa „hingele“ tõsist ohtu. Ka tema kutsus üles põgenikekoormust riikide vahel võrdsemalt jagama. „Immigratsiooni puhul on Euroopal oht näidata enda halvimat poolt: isekust, umbropsu otsuste langetamist ja sõnasõda liikmesriikide vahel,“ nentis välisminister Gentiloni.