Peaminister Rõivase sõnul ootasid kõik Euroopa Liidu ja euroala liikmesriigid, et Kreeka valitsus mõistab olukorra tõsidust, vajadust viia läbi reforme ja otsuste langetamise kiireloomulisust, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

“Seetõttu on eilne Eurorühma tulemus Eestile pettumuseks,” ütles Rõivas.

Rõivase hinnangul oli eelnevate Kreeka valitsuste tehtud reformide ja Euroopa toe tulemusel Kreeka majandus juba saavutamas näitajaid, mis lubas olla optimistlik riigi rahanduse kestlikkuse ning majanduse taastumise ja selle edasiste kasvuväljavaadete suhtes.

“Euroopa Liidu institutsioonid ja euroala liikmesriigid, nii nagu ka Eesti, on viimaste aastate jooksul näidanud üles märkimisväärset mõistmist, toetust ja solidaarsust Kreeka valitsuse ja Kreeka rahvaga,” ütles Rõivas ja lisas, et Kreeka valitsusel on veel võimalus tingimustes jõuda kokkuleppele.

Peaminister ütles, et Kreeka valitsuse ja parlamendi otsus korraldada referendum sündis ootamatult ja partneritega konsulteerimata. “Leiame, et Kreeka valitsusosaliste otsus teha institutsioonidega koostöös läbi räägitud programmitingimuste täitmisele vastu-kampaaniat, on vastutustundetu,” märkis ta ning lisas, et Kreeka valitsuse otsusel on tõsised tagajärjed eelkõige Kreeka inimestele ja majandusele.

“Hoolimata eelnevast, loodame, et Kreeka rahvas suudab väga lühikese etteteatamisega esile kutsutud referendumil teha informeeritud ja vastutustundliku otsuse riigi tuleviku ja koha üle Euroopas,” ütles Rõivas. “Nendel otsustel on nii Euroopa kui Kreeka tulevikule kaugeleulatuv mõju,” lisas ta.

Rõivas kinnitas, et Eesti koos teiste euroala liikmesriikidega on täielikult pühendunud ja valmis tegema euroala stabiilsuse tagamiseks kõik vajaliku.