"Tere, Maa! Kas sa kuuled mind?" säutsus ta täna Eesti aja järgi kell 14.


Kosmoseagentuuri uurimissond Rosetta lausus, et see on "imeline uudis".


Philae ei jõudnud mullu sügisel õigeks ajaks komeedi valgemale küljele, mistõttu roboti patareid said tühjaks ja see lülitus teadmata ajaks välja, vahendab ajaleht The Guardian.

Philae suutis enne seda aga saata Maale kõige olulisemad andmed, mida suutis komeedi kohta koguda. "Enne vaikimist suutis robot edastada kõik komeedil 67P-Churyumov–Gerasimenko kogutud teadusandmed," kinnitas ESA esindaja Stephan Ulamec.


Kontakt robotmaanduriga kadus mullu 15. novembril. Hetk enne seda säutsus Philae Twitteris: "@ESA_Rosetta Ma tunnen end veidi väsinuna, kas sa said mu saadetud andmed kätte? Ma vast teeksin ühe uinaku..."  


"Mu elu komeedil on alles alanud. @ESA_Rosetta. Ma räägin sulle oma uuest kodust, komeedist #67P peagi...zzzzz," säutsus Philae komeedilt.

Philae eraldus sama aasta 12. novembril emalaevast, kosmosesond Rosettast, ja maandus seitse tundi hiljem komeedil 67P/Tšurjumov-Gerassimenko, mis asus Jupiteri ja Marsi vahel.

Juhtimiskeskusest teatati, et aparaadi pinnale ankurdanud harpuunid ei töötanud päris nii nagu ette nähtud. Ometi oli aga tegemist õnnestunud ja turvalise maandumisega. Komeedijahil avakosmoses oli kosmosesond Rosetta koos robotmaanduriga Philae kümme aastat.