1. juunist ametisse astuv Pavel esines Prahas konverentsil "Meie julgeolek", kus ta teatas, et NATO-l oleks raske Venemaa tegevusele adekvaatselt reageerida, vahendab Radio Praha.

Paveli väitel võib Venemaa võtta Baltimaade okupeerimise otsuse loetud tundidega, samas kui 28 liikmesriigiga NATO-l kulub ühise seisukoha koordineerimiseks tükk aega.

Paveli sõnul peaks NATO tegema raske otsuse, kas alustada sõda Venemaaga, kelle kasutuses on tuumarelv.

Pavel lisas, et Venemaa on võimeline kahe päevaga okupeerima ka Ukraina pealinna Kiievi.

President Toomas Hendrik Ilves rõhutas paar kuud tagasi usutluses ajalehele The Sunday Telegraph, et Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsioonil (NATO) on aeg Venemaale vastus anda ja paigutada Balti riikidesse alalised väeüksused.

Ilvese meelest peaks NATO viimaks mõistma, et julgeolekuolukord on võrreldes 1997. aastaga muutunud, ja paigutama vähemalt kasvõi ühe brigaadi Baltikumi. "150 sõdurit ei ole palju, seega arvame, et edasine suurem vägede paigutamine on ainumõistlik," hindas president.

"Kui kiirelt see [üksus] siia jõuaks? Nädala? Viie päevaga?" ütles ta. "Kui vaadata meie naabri läbi viidavaid sõjaväeõppusi, on nad põhimõtteliselt silmapilksed. Nad on siin ja nelja tunniga on kõik läbi."