Putin sündis Leningradis 1952. aasta 7. oktoobril. Tema isa sai Teises maailmasõjas raskelt haavata ja ema elas üle Leningradi blokaadi. Putini üks vendadest suri varsti pärast sündi ja teine blokaadi ajal, vahendab Time.

Enamik sellest, mis on teada Putini varase elu kohta, on pärit temalt endalt ja tema tolleaegsetelt sõpradelt. Üks sellistest sõpradest rääkis raamatu „The Man Without a Face: The Unlikely Rise of Vladimir Putin“ („Mees ilma näota: Vladimir Putini ebatõenäoline tõus“) autorile Maša Gessenile, et kui keegi teda kuidagi solvas, et kargas Volodja talle kohe kallale, küünistas, hammustas, kiskus salkude viisi juukseid välja, tegi mida iganes, et keegi teda enam kunagi kuidagi ei solvaks.

Enne teismeliseaastatesse jõudmist alustas Putin võitluskunstide õppimist. Hiljem jäi ta püsima juudo juurde.

Juba varases eas kavatses Putin KGB-sse tööle minna. Ilmselt mõjutasid teda raamatud ja telesarjad, mis KGB-d romantiseerisid. Ta omandas juristihariduse, sest talle öeldi, et see aitab KGB-sse tööle saada.

1970. aastate keskpaigaks, olles abiellunud esimese naise Ljudmilaga, oli Putin KGB-s tööl ning alustas seal poolteist aastakümmet kestnud karjääri. 1984. aastal sai ta spiooniväljaõppe ja saadeti Ida-Saksamaale Dresdenisse. Tegemist oli pettumustvalmistava kõrvalise tööga. Putin pidi raporteerima sündmustest Lääne-Saksamaal ja püüdma värvata välistudengeid.

Kui Berliini müür langes ja Nõukogude Liit hakkas lagunema, naasis Putin koos perekonnaga Leningradi. Seal algas tema üleminek poliitikasse, kui ta ühines Anatoli Sobtšaki linnapeaks valimise kampaaniaga. Pärast 1991. aasta augustiputši lahkus Putin ametlikult KGB-st ja temast sai Peterburi aselinnapea.

Pärast Sobtšaki valimiskaotust 1996. aastal kolis Putin Moskvasse ning kaks aastat hiljem sai temast Venemaa föderaalse julgeolekuteenistuse (FSB) juht.