"Austraalias ja mõningates teistes riikides on hääletamine kohustuslik. See oleks ümberkujundav, kui kõik hääletaksid. See avaldaks rahale vastumõju rohkem kui miski muu," ütles Obama hiljuti Clevelandis, vastates küsimusele, mis puudutas kampaaniakulutustele piirangute seadmist.

"Kui kõik hääletaksid, siis muudaks see täielikult poliitilist kaarti selles riigis, sest need inimesed, kes kalduvad mitte hääletama, on noored; nad on väiksema sissetulekuga; nad on kõvasti kaldu immigrantgruppide ja vähemusgruppide poole; ja nad on sageli need inimesed, kes säästavad ja pingutavad, et pääseda keskklassi. Ja nad teevad kõvasti tööd, ning on olemas põhjus, miks mõningad tegelased üritavad hoida neid eemal valimisjaoskondadest. Meie peaksime tahtma, et nad läheksid valimisjaoskondadesse. Nii et ma arvan, et see võib osutuda paremaks strateegiaks," selgitas Obama.

Poliitikaeksperdid on üldiselt veendunud, et valimiskohustus muudaks kampaaniad tunduvalt konstruktiivsemaks, sest erakonnad keskenduksid enam mitte oma tuumikvalijate hääletama mobiliseerimisele, vaid kindla eelistuseta valijate poolehoiu võitmisele.

"Nad avastaksid varsti, et need uued valijad eelistavad kompromisse konfrontatsioonile ja viisakat arutelu põletatud maa retoorikale. Kandidaadid, kes näitavad enda valmisolekut teha koostööd üle erakonnapiiride, et saada asjad tehtud, kerkiksid üles, samas kui piiratud fanaatikud läheksid kaotusega alla," kommenteeris tuntud mõttekoja Brookings Institution vanemteadur William Galston selle muudatuse võimalikku mõju CNN-ile.

See tähendab, et erakondadel ei oleks vaja enam tegeleda pideva valijate hirmutamise ja terava retoorilise vastandumisega, et inimesi üldse valima saada, vaid tuleks keskenduda sisulistele aruteludele, et veenda oma argumentidega neid, kellel puudub kindel erakondlik eelistus. Nii saaksid valimistulemuste kaalukeeleks ideed, mitte erakondade rahastajad.

Loomulikult tuleks siis luua ka võimalus lihtsalt registreerida kodanikukohuse täitmine, aga jätta oma hääl andmata. Ja mingeid hullumeelseid karistusi sellest kohustusest kõrvale hiilimise eest ette näha ei ole muidugi vaja. Piisaks täiesti sellest, kui valimata jätnud kodanik peab maksma järgmise passi saamisel veidi kõrgemat riigilõivu. Oluline on lihtsalt sõnum, et valimas käimine on mitte üksnes õigus, vaid kodanikuks olemisega kaasnev kohustus. Obama saab sellest aru – on aeg, et seda mõistaksid ka Eesti poliitikud.