SDE esimees Sven Mikser teatas oktoobris, et pole vastu Keskerakonnaga koalitsiooni moodustamisele. Jaanuaris SDE valimiskongressil lausus ta aga, et peale järgmisi valimisi Keskerakonda valitsusse ei võeta. Küsimuses, kas sotsid on valmis Keskerakonnaga koalitsiooni tegema, on Mikseri arvamus viimase nelja aasta jooksul korduvalt muutunud.

Allik arvas, et tegelikult sõltub kõik sellest, milliseid koalitsioone on võimalik peale valimistulemuste selgumist teha. Ta ei võtnud tõsiselt ühegi erakonna praeguseid lubadusi, et Keskerakonnaga koalitsiooni ei tehta. Praegu üritab Reformierakond tekitada vastandust Keskerakonnaga, ent Allik tuletas meelde, et just Reformierakond on teinud kahel korral Keskerakonnaga koalitsiooni.

Seni on IRL keeldunud Keskerakonnaga koalitsiooni tegemast. Kui aga kordub praegune olukord, kus Reformierakond saab teha kaheparteikoalitsiooni kõigi kolme teise riigikogu erakonnaga, aga ilma Reformierakonnata saab teha vaid kolme partei koalitsiooni, siis võib IRL Alliku sõnul ümber mõelda. Nimelt nad teavad, et Reformierakonnal on kombeks keset valitsemisperioodi partnerit vahetada ja see võib vähendada nende innukust Reformierakonnaga koalitsiooni teha.

"Iga erakond tahab olla võimul, mitte opositsioonis," ütles Allik. Praegu räägivad kõik, et ei tee Keskerakonnaga koalitsiooni, aga kõik kardavad samas, et teine erakond murrab oma sõna ja teeb koalitsiooni Keskerakonnaga, mille järel satub tema erakond opositsiooni. See tekitab omakorda kiusatuse ise Keskerakonnaga koalitsiooni proovida.

Kui aga Vabaerakond saab riigikokku, siis võib olukord muutuda ja just selle erakonna arvamus võib kujuneda väga oluliseks.

Allik rõhutas, et praegune Mikseri seisukoht, et Keskerakonnaga koalitsiooni ei tehta, on kogu erakonna seisukoht, tema aga väljendab vaid enda isiklikke seisukohti.