Põhja prefektuuri teatel sai politsei pühapäeva öösel kella 1 ajal väljakutse Tallinna kesklinnas asuvasse ööklubisse, kus pidutsesid 16-aastased ja vanemad noored. Politseisse helistanud inimene tundis muret alaealiste pärast, kes ilmselgelt olid joobetunnustega.

Politseinikud kontrollisid ööklubi ruume ning tuvastasid kontrollitute seast alkoholijoobe 27 noorel. Kui palju purjus alaealisi peol tegelikult viibis, on raske hinnata, kuna suure tõenäosusega olid paljud patrulli nähes lahkunud.

Kõik kinnipeetud noored toimetati jaoskonda ning anti üle vanematele. Alkoholi pruukinud alaealistega tegeleb edasi noorsoopolitsei.

Joobes noor võib sattuda sekeldustesse

Põhja prefektuuri Kesklinna jaoskonna noorsoopolitseinik Vitali Matvejevi sõnul on igati tervitatav, et ka noorematele kui 18 korraldatakse pidusid ning neil on võimalus endeealiste koos aega veeta.

"Siiski tuleb mõista, et toreda ajaveetmise juurde ei tohi kuuluda alkohol ning siinjuures on väga oluline täiskasvanute tähelepanu ja vastutustundlik käitumine," rääkis Matvejev. "Lapsevanematena ootame me kõik oma lapsi tervetena koju, ent paraku ei pruugi see igakord nii juhtuda, kui mängus on alkohol. Selle mõju all olev noor võib kergemini sattuda sekeldustesse, halvimal juhul langeda kuriteoohvriks või lõpetada õhtu haiglas või politseijaoskonnas."

Noorsoopolitseiniku sõnul on sellistest alkoholi tarbimisega kaasas käivatest ohtudest rääkimine kindlasti vajalik ning suure tõenäosusega aitab taoline selgitustöö säästa noori võimalikest pahandusest.

"Niisamuti nagu iga lapsevanema kohus on kaitsta ja kanda hoolt enda alaealise lapse eest, peaksid sellist suhtumist üles näitama ka kõik teised täisealised – see tähendab muu hulgas ka seda, et ei loodaks soodsaid tingimusi alkoholi kättesaamiseks noortele," rääkis Matvejev.

Ligi tuhat joobes alaealist jäi politseile vahele

Eelmisel aastal pidasid korrakaitsjad Harjumaal ja Tallinnas kinni ligi 900 alaealist, kes olid tarvitanud alkoholi. Enamus tarvitajad olid 16- ja 17-aastased poisid, umbes 40 neist aga alla 14-aastased lapsed. Kõige noorem, kellel politsei alkoholijoobe tuvastas oli 10-aastane laps.

Korduvatest vahelejääjatest tõi politsei eelmisest aastast välja 16-aastase, kes jäi vahele 11 korda, 14-aastase, kes jäi vahele üheksa korda, ning kaheksa korda vahele jäänud ühe 14- ja teise 15-aastase noore.

Mullu registreeris Põhja prefektuur 64 sellist juhtumit, kus täisealine oli ostnud alkoholi alaealisele.