34-aastane Johnson üritas pärast kella kahte öösel kohaliku aja järgi islamiäärmuslaselt Man Haron Moniselt relva ära võtta, kuid viimane lasi ta maha, vahendab Daily Mail.

38-aastane Dawson, kelle lapsed on kõik alla kümne aasta vanad, suri haiglas. Ta töötas advokaadina sündmuskoha vastas.

Tuhanded inimesed kogunesid Sydney Martin Place'i, kus pantvangidraama toimumispaigaks olnud Lindti kohvik asub, lilli tooma. Nende hulgas olid Uus-Lõuna-Walesi osariigi politseijuht Andrew Scipione, peaminister Mike Baird ja kindralkuberner Peter Cosgrove. Austraalia peaminister Tony Abbott saabus pärastlõunal kohaliku aja järgi.

„Me oleme südames koos nendega, kes sattusid sellesse õõvastavasse intsidenti, ja nende lähedastega. Kõigi austraallaste nimel avaldan ma kaastunnet kahe öösel surnud pantvangi perekondadele,“ ütles Abbott.

Ülejäänud pantvangidel õnnestus tungida kella kahe ajal öösel kohviku ukse juurde, kui Monisel uni peale tuli. See juhtus üle 16 tunni pärast seda, kui ta 17 inimest pantvangi võttis.

Ilmselt tulistas 50-aastane Monis esimesed lasud, mille peale raskelt relvastatud politsei eriüksuslased kohvikusse sisenesid.

Piiramine lõppes vähem kui kaks minutit kestnud tulevahetusega teisipäeval kell 2.15 kohaliku aja järgi. Johnson ja Dawson surid haavadesse, samuti hukkus pantvangivõtja Monis.

Viis inimest sai tulevahetuses haavata. Kolm naist said kuulihaavu: 75-aastane naine sai tabamuse õlga ning 52-aastane ja 43-aastane jalga. Üks politseinik sai tulistamise tagajärjel lennanud kildudest haavata näkku. Kaks rasedat naist vanuses 35 ja 30 aastat on pärast arsti läbivaatust stabiilses seisundis.

Pärast politseioperatsiooni veidi pärast kella kahte loeti kokku 11 pantvangi. Viis pantvangi põgenes kohvikust varem esmaspäeva pärastlõunal.

Uus-Lõuna-Walesi politseijuhi Scipione'i sõnul sisenes politsei hoonesse pärast seda, kui oli kuulda tulistamist, ning kardeti, et pantvangid on pihta saanud.

„Nad tegid selle otsuse, sest uskusid sel hetkel, et kui nad ei sisene, kaotataks palju rohkem elusid,“ ütles Scipione.

Pantvangivõtja näol on tegemist isehakanud islamivaimulikuga, kes tuli Austraaliasse 1996. aastal põgenikuna Iraanist. Ta äratas esimest korda võimude tähelepanu, kui hakkas saatma vihakirju surnud Austraalia sõdurite perekondadele 2007.-2009. aastal.

Monisele oli esitatud süüdistus oma endise naise mõrvale kaasaaitamises. Mehe praegusele elukaaslasele esitati süüdistus mõrvas, kuid nad mõlemad vabastati kautsjoni vastu.

Monis vahistati selle aasta aprillis 27-aastase naise seksuaalse ründamise eest 2002. aastal. Oktoobris esitati talle veel 40 süüdistust, kui välja ilmus veel samalaadse tegevuse ohvreid. Monis meelitas ohvrid enda juurde väitega, et on astroloogia, meditatsiooni ja musta maagia ekspert.

Sydney pantvangidraama tõttu on Austraalia politsei jõulude ja uusaasta perioodil 24 tundi valves avalikes kohtades ja transpordikeskustes.