Kaitseminister Tomasz Siemoniak teatas, et aktiivseim on Venemaa olnud rahvusvahelistes vetes ja rahusvahelises õhruumis ning sellest tegevusest on enim mõjutatud olnud Rootsi.

Kolmapäeva hommikul avaldas Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsioon NATO videokaadrid Läänemere kohal lennanud Vene õhujõudude lennukitest. Video tehti Hollandi õhujõudude hävitajast F-16, mis Vene lennukeid saatis.

Siemoniaki hinnangul ei valmista Venemaa ette rünnakut, vaid kontrollib NATO reageerimisvõimet. Selline tegevus ei aita aga kaitseministri sõnul ilmselgelt kaasa sõbralike ja usaldusväärsete suhete loomisele Venemaa ning NATO vahel".

Aktiivne lennutegevus algas 6. detsembril ja on jätkunud kogu selle nädala.

Siemoniak ütles Poola telekanalile TVN24, et vajadus sõjaväe kõrgendatud valmisolekusse viimiseks hetkel puudub, kuid Venemaa tegevusel hoitakse silm hoolikalt peal.

Venemaa lennukid on liikunud peamiselt Vene  põhiterritooriumil olevatest baasidest Kaliningradi oblastisse ja tagasi. Nende hulgas on olnud pommitajaid, hävitajaid ning transpordilennukeid. Lennukitüüpidest näiteks Tu-95, Tu-22M, Su-34, Su-27, Su-24 ja MiG-31 ning erinevad transpordilennukeid.

Teiste riikide hulgas on ka Soome tõhustanud oma õhuruumi valvamist. Kõiki märkimisväärseid lennukite gruppe on käinud tuvastamas Soome õhujõudude hävitajad F/A-18 Hornet.