Praegust olukorda arvestades otsustasid Eestis kampaania „Ukraina heaks!” korraldanud MTÜ-d oma abi ise otse kohale toimetada. „Nägime, et kõige mõttekam on kogutud raha eest ise siin vajalik soetada ja inimestele otse kätte toimetada,” räägib MTÜ Eesti Pagulasabi juht Kristina Kallas, kellega koos Eesti Päevaleht sel nädalal Ukrainasse abi jagama saabus. MTÜ kogus kampaania raames kokku 4300 eurot.

"Konsulteerisime kohalike arstidega ja nad aitasid meil komplekteerida elementaarse koduapteegi, mis oleks ühele perele vajalik talve üle elamiseks,” selgitab Kallas. Üleeile ostis ta ravimid välja. Need jagati sajaks täiskasvanute komplektiks, kus on 23 eri arstimit paratsetamoolist vatini, ja 80 laste paketiks, kus on 13 eri toodet. Väikeste laste abipaketti lisati ka mähkmed.

Eesti Päevaleht aitas Eestist kohale toimetada ka kümme kilo beebiriideid ja muid tarvikuid. Eilne päev möödus pakke laiali jagades ühiselamutes, kuhu linn on põgenikud paigutanud.

Suur probleem on ka toit. Praegu on hakkama saadud praktiliselt tänu kohalikele inimestele, kes toovad põgenikele toitu. „Inimesed abistavad, organiseerivad. Aga abistamise jõud on raugemas, väga pikalt nii ei suudeta jätkata,” ütleb linna sotsiaalosakonna juhataja Olga Polkovnikova.