Edmani sõnul võib Rootsi migratsiooniameti prognoosi ja ajalooliste trendide alusel öelda, et aastatel 2014-2018 võib Rootsi saabuda ligi 600 000 põgenikku ja juba Rootsis elavate sisserändajate sugulast.

Riigi ja kohalike omavalitsuste jaoks ei ole tähtsusetu, milliste tingimustega planeerimisel arvestada, kirjutab Edman. Juba praegu on tohutud probleemid põgenike vastuvõtmise, eluasemete ja töökohtadega.

Edman mainib selle juures üht riski, mis võib kasvatada põgenikevooge Rootsi geograafilisest naabrusest. Kui täna võtavad rootslased põgenikke vastu Lähis-Idast ja Aafrika sarvelt, siis homme võivad need olla põgenikud Ukrainast ja Balti riikidest, kes uksele koputavad ja abi paluvad, kirjutab Edman.

Et president Vladimir Putin laseb oma relvajõududel teiste piire rikkuda, on Edmani sõnul hästi dokumenteeritud. Venemaa naaberriikides süveneb rahutus. Putini nõunik Markov ütles äsja Rootsi televisioonile (SVT), et Rootsil pole vaja karta, kuid Lätil ja Eestil on põhjust karta, sest kui tuleb suur sõda, on võimalik, et nendest riikidest ei jää midagi järele.

„Baltlased on olnud sunnitud ka varem üle Läänemere põgenema. Ma loodan jumala eest, et nad ei kaota oma vabadust 25 aastat pärast Berliini müüri langemist. Aga ilmselgelt on Saatan taaskord nende suure naabri Venemaa ja tema lollitatud rahva üle võimust võtnud,“ kirjutab Edman väljaandes Dagens Samhälle.