Grupi nimega Bellingcat avaldatud raporti järgi lahkus raketisüsteem juunis Kurskist separatistide valduses oleva piirkonna suunas Ukrainas, vahendab Helsingin Sanomat.

Kogutud materjali põhjal järeldab Bellingcat, et raketisüsteem oli separatistide valduses, kui ta 17. juulil treileril Donetskist Snižnesse veeti. Raketisüsteem laaditi Snižnes maha umbes kolm tundi enne Malaysia Airlinesi reisilennuki allatulistamist.

Hiljem filmiti sama Bukki, kui see sõitis läbi separatistide valduses olnud Luganski. Siis puudus sellelt üks rakett.

Venemaa on eitanud oma osa lennu MH-17 hukus. Lennukatastroofis hukkus 298 inimest, kellest suurem osa olid hollandlased.

Kuueliikmeline uurimisgrupp usub, et on välja selgitanud, et reisilennuki alla kukutanud raketisüsteem oli algselt osa Kurskist lahkunud sõjaväekolonnist. Grupi uurimuse järgi lahkus kolonn 53. õhutõrjebrigaadist ja siirdus 22. juunist kuni 25. juulini Ukraina piiril peetud õppustele.

Uurimisgrupi teatel eemaldati mingil hetkel põhikolonnist osa, millesse kuulus reisilennuki hävitanud Buk.

Bellingcat teatab, et on kogunud 16 videot erinevatest sotsiaalmeediaallikatest, mille abil jälitati kolonni teekonda Kurskist Millerovosse 23.-25. juunil.

Saksamaa luureteenistuse BND juht Gerhard Schindler esitas oktoobris parlamendikomisjonile tõendeid 17. juuli sündmuste kohta. BND hinnangus jõuti järeldusele, et Vene-meelsed separatistid viisid reisilennuki hävitanud süsteemi Buk kaasa Ukraina baasist.

Hollandi uurimisgrupi septembris avaldatud esialgses raportis ei võetud seisukohta selle kohta, kes oli Malaisia reisilennuki allatulistamises süüdi.