Igasugused sertifikaadid, õiglane kaubandus... Kust ma ikkagi tean, kui õiglane see asi on? Lihtsalt usaldan? Kui kauplus müüb kaupa, mille eest Aafrika tootja saab väidetavalt õiglast palka, aga Eesti müüjale maksab minu arvates ebaõiglast palka, siis miks ma peaksin seda toetama?

Pealegi on ökondus suures osas reklaam. Paljud rahvusvahelised firmad toodavad hunnikutes odavat rämpsu, kasutades alamakstud tööjõudu, reostades loodust... Ja siis on neil olemas mingi tootesari, võib-olla 1% toodangust, mis on "õiglane", öko jne. Sellega pestakse oma maine justkui puhtaks ja kõik on korras.

Eestis on öko ju luksuskaup. Keskmine eestlanegi ei jaksa seda osta. Kas see on siis maailma parandamine, kui ökot saavad endale lubada vaid rikkad ja vaestele jääb ainult süütunne, et nad polegi ökod? Inglismaal näiteks ei ole ökotoit kallim. Miks meil on? Ja eestlane ju usubki, et peab kallim olema – muidu ei saagi öko olla.

Kas see on öko, kui inimene elab suures majas, sõidab maasturiga ja sööb ökotoitu? Tema elu kulutab kokkuvõttes rohkem ressurssi kui see inimene, kes tarbib masstoodangut ja elab muidu tagasihoidlikult.

Paljud ökotooted tuuakse kaugelt välismaalt. Kui palju saastamist põhjustab nende transport? Neid tooteid ostes ei toeta me kuidagi ka Eesti elu. Huvitav, et inimestele läheb korda aafriklase õiglane tasu, aga mitte kaasmaalase madal palk.

Või ongi öko nagu lunastus? Lihtne viis oma südametunnistust rahustada? Ostan ökot ja olen niimoodi hea inimene?

Väidetavalt on keskkonnasõbraliku auto tootmine keskkonnale tegelikult koormavam kui selle kasutamisest saadud sääst. Kas see nii on – kes teab. Kes suudab tänapäeval kõiki väiteid kontrollida?

Ma soovin vaid, et inimesed suudaksid asju laiemalt näha. Kõik ei ole nii, nagu väidetakse. Elu on mitmetahuline ja kõik on suhteline.

Minu jaoks on "öko" küll täiesti devalveerunud. Ma südames usun sellesse küll, aga mitte sellisel kujul, nagu ta praegu on. Kahju tegelikult.

Hea lugeja, mida sina "ökovärgist" arvad? Kui palju tarbid ökotooteid ja milliseid märgiseid pakenditel jälgid? Kirjuta aadressil rahvahaal@delfi.ee või võta sõna kommentaariumis!