„Kui mõni aeg tagasi ütles Jüri Ratas, et Kadri Simson võiks olla Keskerakonna peaministrikandidaat, siis seda tuligi võtta Ratase isikliku arvamusena. Seda arvamust võis toetada ka mingi osa Keskerakonnast, aga see ei olnud kindlasti Keskerakonna ametlik seisukoht. Ühelt poolt oli tegemist ühe prominentse poliitiku isikliku seisukohaga ja teiselt poolt erakonna juhatuse ametliku seisukohaga,“ rõhutas Toomla Delfile antud intervjuus.

„Kas nüüd tõlgendada Jüri Ratase käitumist mingisuguse mässu, protesti või millegi muu sarnasena, seda ei tea – võib ju ka nii. Kas oleks olnud erakonna seisukohalt kasulikum, et Edgar Savisaare asemel oleks olnud keegi teine peaministrikandidaat? Võib-olla küll, sest eks Keskerakonnas tulevad ka põlvkonnavahetused ja selge on see, et neid põlvkonnavahetusi ei tohiks väga kaua edasi lükata,“ ütles Toomla.

Politoloogi sõnul võib uue põlvkonna tulijatel – ennekõike väga jõulistel hilistes kolmekümnendates või varastes neljakümnendates poliitikutel – ka ükskord kannatus katkeda, kui neid veel kaua tõrjutakse. „Selle tagajärjeks võib olla, et hakatakse otsima veidi paremaid võimalusi.“

Samas märgib Toomla, et isegi, kui peakski toimuma tipp-poliitikute lahkumine Keskerakonnast ja teistesse erakondadesse liikumine, ei pakutaks neile ka mujal peaministrikohta. „Piimajõed ja pudrumäed ei oota neid ka kuskil mujal,“ lisas ta.

Kehv koalitsioonipartner

„Küsimus on nüüd muidugi selles, et kui Edgar Savisaar ongi nüüd Keskerakonnas number üks ning nii esinumber kui ka peaministrikandidaat, tähendab see, et Keskerakond peab paraku taas jääma koalitsioonist välja,“ nentis Toomla.

„Võib-olla mõne teise number ühega oleks tekkinud võimalus kas või muutuda koalitsioonipartneriks, kas või muutuda väiksemaks, tagasihoidlikumaks koalitsioonipartneriks, aga ikkagi koalitsioonipartneriks.“

Politoloog ütles, et neil erakondadel, kelle puhul oleks koalitsioon Keskerakonnaga isegi mõeldav – SDE ja Reformierakond -, oleks Edgar Savisaarega ilmselt keeruline valitsusliitu moodustada.

„Tunduvalt lihtsam oleks neil olnud uue laine poliitikuga, on see siis Kadri Simson, Jüri Ratas või Mailis Reps – neid on seal teisigi – nendega oleks olnud lihtsam nii Keskerakonna seisukohalt kui ka teise partei seisukohalt mingit pikemat või lühemaajalist koalitsiooni sõlmida,“ sõnas Toomla.

Küsimusele, kas Keskerakond võiks kevadistel valimistel Savisaare juhtimisest hääli pigem juurde võita või kaotada, vastas Toomla, et seda on üsna keeruline ennustada. „Meil alles olid kahed valimised. Kui me räägime Edgar Savisaarest endast, siis kohalikel valimistel oli tulemus hiilgav, aga europarlamendi valimistel ei saa personaalset tulemust isegi tagasihoidlikuks nimetada, see oli kaunis kesine,“ sõnas Toomla.

„Sõltumata sellest, et Edgar Savisaar ise ütles, et ta toetab pigem erakonda, ei valmistanud need hääled talle kindlasti heameelt.“

Selle tõttu on Toomla sõnul vastuminek riigikogu valimistele võrdlemisi ebalev. „Praegu on raske öelda, kas Keskerakond suudab säilitada oma praegust positsiooni või seda isegi kasvatada. Hetkel tundub uuringute järgi, et Keskerakond oleks nagu tõusuteel, aga valimisteni on ka veel neli kuud aega. Samas ma ei arva, et see käik, et erakonna liider on ka peaministrikandidaat, kuidagi väga drastiliselt mõjutaks tema tulemust.“