Kirja esimeses osas lubatakse laiaulatuslikke uusi volitusi Šoti parlamendile, vastavalt kolme erakonna vahel kokku lepitud protsessile ja ajagraafikule, vahendab BBC News.

Teises osas öeldakse, et parteijuhid nõustuvad, et Ühendkuningriik eksisteerib, et tagada võimalused ja julgeolek kõigile, jagades ressursse õiglaselt.

Kolmandas osas kuulutatakse kategooriliselt, et lõpliks otsus Suurbritannia tervishoiusüsteemi (NHS) rahastamise kohta jääb Šoti valitsuse teha ning säilitatakse niinimetatud Barnetti valem, millega määratakse kindlaks riigi raha jagamine Ühendkuningriigi erinevate osade vahel.

Peaminister Cameron ütles esmaspäeva õhtul BBC saatele „Newsnight“, et Šotimaale suurema otsustusõiguse andmine on alati plaanis olnud.


„Ma olen selle kampaania algusest peale alati öelnud, et kui Šotimaa hääletab eraldumisele „Ei“, ütleb ülejäänud Ühendkuningriik edasisele õiguste üleandmisele „Jah“,“ ütles Cameron. „Kui Šotimaa tahab rohkem õigusi oma kätte, ja ma arvan, et Šotimaal peaks olema rohkem õigusi, tuleb vastata eelnevale küsimusele: „Kas te tahate Ühendkuningriiki jääda?“ Ja loomulikult ei olnud see ainult minu seisukoht, see on ka teiste Ühendkuningriiki parteide juhtide seisukoht, kes kõik arvasid, et see on tähtis. Paneme eraldumise küsimuse paika ja tegeleme siis õiguste üleandmisega.“

Eelviimasel päeval enne neljapäeval toimuvat referendumit keskendub „Jah“-kampaania töökohtadele ja NHS-ile, ning „Ei“ pooldajad lubavad muutusi ja „paremat Suurbritanniat“.

Esmaspäeval kohtus Šotimaa esimene minister Alex Salmond Edinburghis iseseisvust pooldavate ärimeestega, Cameron aga esines kõnega Aberdeenis, kus lubas Šotimaale rohkem otsustusõigust.

Salmond väitis, et iseseisev Šotimaa oleks jõukas ja õiglane ning kritiseeris „Ei“-kampaaniat hirmupiltide maalimise eest.

Peaminister ütles, et soovib kogu oma pea, südame ja hingega, et šotlased jääksid osaks Ühendkuningriigist.